Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Mindenekelõtt elnézést szeretnék kérni a múlt heti napirend elõtti hozzászólásom miatt a Szabad Demokraták Szövetségének frakcióvezetõjétõl, mert tévedtem. Soós Károly Attila nemcsak az igazgatóság tagja volt a Co-Nexus Rt.-nél, hanem a Co-Nexushoz tartozó PORT Részvénytársaság felügyelõbizottságának tagja is. Itt pontosítok.

(15.40)

A cégértesítõ szerint ez a tisztség 1995. január 14-én szûnt meg. Politikai államtitkárnak fél évvel azelõtt, 1994. július 15-én nevezték ki. A Szabad Demokraták Szövetségének tagja, Soós Károly Attila az elmúlt héten úgy nyilatkozott, hogy a Co-Nexussal kapcsolatosan nem emlékszik semmire. Ez azonban nehezen képzelhetõ el, hisz szabaddemokrata képviselõtársaim 1992-tõl a parlamenti számvevõszéki bizottság tagja volt, ezért ismernie kellett a Co-Nexust elmarasztaló számvevõszéki jelentéseket.

Az amnéziát azért sem értem, mert képviselõtársa a szintén Szabad Demokraták Szövetségéhez tartozó Kõszeg Ferenc, a Bokros-csomag elfogadása után leírt a Co-Nexussal kapcsolatosan egyéb tényeket is. A Beszélõbõl idézek: "A '80-as években például a kormánynak volt egy titkos számlája, amelyen folyamatosan 10-20 milliárd forint körüli összeg volt. Az 1989-es költségvetés zárszámadásában sokmilliárdos csalás történt." Idézõjel bezárva.

Ezzel a titkos számlával kapcsolatos az Ybl Bank magánkézbe kerülésének elõtörténete. "Két - megint idézek -, a jelek szerint közös érdekeltségbe tartozó magánvállalkozás szerezte meg a bank többségi részvényét. Ez csak úgy következett be, hogy a vagyonügynökség eladta a kezében lévõ részvényeket elsõ lépcsõben, többek között a Co-Nexusnak, a késõbbi fejlemények alapján egyértelmûen alacsonyabb áron.

A Co-Nexus mindig nagy barátja az államnak, és talán ez is hozzájárult az üzlet megkötéséhez. Megalakulásához arról a bizonyos titkos számláról a kormány tõke-hozzájárulást adott. A Co-Nexus továbbadta a részvényeket, az ÁVÜ pedig sopánkodott, hogy becsapták, mert nem tudott arról, hogy a részvényvásárlók a bank többségi tulajdonát akarják megszerezni." Mindezt, képviselõtársaim, a Beszélõ !rta.

A Co-Nexus Rt.-vel kapcsolatosan a múltkor említettem Kardos Péter szakmai vezérigazgató nevét, akivel a Vektor Rt.-t is összefüggésbe hozta. A Co-Nexus az elmúlt idõszakban a társadalombiztosítási önkormányzatot is képviselte, de vele szemben a csõdegyezségnél az ÁPV Rt. nevében is eljárt. Ezzel kapcsolatosan, képviselõtársaim, Karinthy jut eszembe, álmomban két macska voltam és játszottam egymással.

A romjaiban heverõ Co-Nexus egyik állítólagosan kitörési pontja a déli autópálya megépítése. Képviselõtársaim elõtt is ismeretes, hogy elõször az 5-ös, a 3-as és a többi autópályát kellene megépíteni, nem pedig délibábokat kergetni. Tudomásom szerint az önkormányzatoktól az autópályára beszedett 46 millió forintot tanulmányírásra fordították, és nagy valószínûséggel soha nem fognak elszámolni a választópolgároknak a beszedett 46 millióval. Kétségtelen, hogy a Co- Nexus cégalapítási kedve nem ismer határokat.

Felvetõdik bennem a kérdés, a birodalom tulajdonában lévõ cégeknél hány esetben azonos az apport. Képviselõtársaim elõtt is ismeretes a Magyar Nemzetközi Kékszalag Bizottság. Ennek egyik tagja Kardos Péter is, aki 1993-ban egy tanulmányt jelentetett meg a vagyonkezelésrõl. Ezt négy személy írta, melynek egyik tagja Akar László államtitkár úr, akkor a Hungaroholding Rt. elnök-vezérigazgatója, a másik pedig Kardos Péter úr, a Co-Nexus vezérigazgatója.

Ebben a tanulmányban javaslatot tettek arra vonatkozóan, hogyan biztosítható a vagyonkezelõ érdekeltté tétele az általa kezelt vagyon privatizációjában. A grandiózus monográfia vezérgondolatát a Co-Nexus teljes egészében elsajátította, a rábízott 4 milliárd forinttal együtt. (Derültség az ellenzék padsoraiban.)

A privatizációt - és itt a törvényes privatizációra gondolok, nem a spontán privatizációra, tisztelt Országgyûlés -, valóban az elõzõ kormány indította el, de nem abból a célból, hogy egyesek, a volt pénzügyi politikai lobby eltüntesse a pénzt. A Számvevõszék és az ÁVÜ 1994 júliusában, tehát a választások után jutott arra a következtetésre, hogy a Co-Nexus nem tudja visszafizetni az államnak a 4 milliárdot. Tehát a jelenlegi kormány felelõs azért, hogy semmibe veszi az Állami Számvevõszék és az ÁVÜ jelentéseit, és meg sem kísérli a 4 milliárd forint behajtását.

Az általam igen tisztelt dr. Csiha Judit tárca nélküli miniszter asszony nem gondolhatta az elmúlt ülésen komolyan, hogy létezik a világon olyan komoly befektetõ, aki ezt a megmaradt és kimazsolázott csõdtömeget úgy megveszi, hogy ennek az ellenértékéért nem kell fizetnie semmit. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage