Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Az átalakulás során feleslegessé váló honvédségi ingatlanok hasznosítása egy szabályozott rendben történik, és ennek a szabályozásnak az a célja, hogy ebbõl a honvédségnek bevétele legyen, amelybõl részben a költségvetési kiadásait fedezni tudja. Meg kell mondanom, hogy nagyon sok gondunk van ezzel, ezekkel az ingatlanokkal, a hasznosítással. Az ingatlanpiac olyan, amilyen, kicsi a kereslet, probléma van az árakkal, hiába szakértõk állapítják meg az árakat, nagyon gyakran politikai támadásokra ad okot az, illetve, ha nem is ad okot, de mégis politikai támadások indítéka az, hogy miért adjunk a nyilvántartási áraknál sokkal olcsóbban ezeket az ingatlanokat.

Mindezzel együtt az önkormányzatokat ma semmilyen szabály nem részesíti elõnyben a szabadpiaci értékesítéssel szemben, illetve ezen a helyzeten a '96-os költségvetési törvény módosítása változtatott, amennyiben úgy rendelkezett, hogy ezt követõen mostantól kezdve egyfordulós pályázaton, hogyha nem sikerül értékesíteni az ingatlanokat, akkor az önkormányzatoknak felajánlhatjuk, és ha meg tudunk állapodni, akkor átadhatjuk részükre megfelelõ térítés ellenében.

Az abasári lakásokra '92-ben kötöttünk szerzõdést az önkormányzattal, '94. december 31-ig. Ennek egyszer meghosszabbítását kérte az önkormányzat, '95. december 31-ig, és most újabb hosszabbításért folyamodott. A honvédségnek ezekre a lakásokra szüksége van, azonban azzal, hogy az önkormányzat nem teszi szabaddá a lakásokat, kényszerhelyzetbe hoztak bennünket - jelenleg jogcím nélküli lakáshasználók a benne lakók. Amennyiben a saját problémáink megoldására más variációt tudunk találni, és a jogi kereteket is megtaláljuk, akkor a kényszerhelyzetben bele fogunk menni abba, hogy a lakásokat a bentlakóknak értékesítsük. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage