Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Való igaz, hogy 1995. december 19-én egyszer már szót emelt a lóversenyzés érdekében, habár a hangsúly akkor nem annyira a lóversenyzésen, mint inkább a jó ismerõsének, az akkori vezetõnek az eltávolítása miatt történt meg.

Azzal is egyetértünk, hogy az állam rossz tulajdonos. Ezért határozta el az ország vezetése 6 évvel ezelõtt a privatizációs folyamat végigvitelét. Az ÁPV Rt. ebben a folyamatban megbízottként, tulajdonosi jog gyakorlójaként jár el, cégektõl függõen.

Az is igaz, hogy a lóversenyzés 1991 óta veszteséges, és az elmúlt 5 évben mintegy 1 milliárd forint elhatárolt és rendezetlen veszteségek és ugyanekkora adósságállományt halmozott föl.

Az is igaz, hogy a különféle törvényi szabályozások nem használtak az egységes és a nemzetgazdaság szempontjából fontos tevékenység megõrzésének, ezért került sor annak a középtávú fejlesztési és válságkezelési koncepciónak az elkészítésére, amely a gazdasági szabályozás módosítását, a lóversenyzés szervezeti rendjének korszerûsítését, a társaságok elmaradt szanálásának végrehajtását és a felhalmozódott adósságok rendezését irányozta elõ.

Az is tény, hogy 1996-ban, éppen a túlélés érdekében az állam 200 millió forint tulajdonosi kölcsönt folyósított a lóversenyzésnek. Azt a koncepciót, amirõl mind a ketten tudunk, az új igazgatósága az ÁPV Rt.-nek 1996. november 7-én megtárgyalta, és kisterjedelmû átdolgozás után a kormány elé terjesztésre ajánlotta.

Remény van tehát arra, hogy a lóversenyzés abban a felfogásban, amirõl képviselõ úr is beszélt, megõrzi eredeti értékeit és eredeti tulajdonosait.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage