Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Természetszerûleg egyetértek önnel abban, hogy egy adósság rendezésére nem lehet megoldás a zenemûvészeti fõiskolán, mondjuk, a hangszerek lefoglalása. Ennyiben tehát maximálisan egyetértünk.

(14.00)

Egyebekben a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium nem tesz mást a felsõoktatási intézmények esetében - amelyeknek autonómiáját köteles tiszteletben tartani -, minthogy a költségvetési törvényben meghatározott keretbõl bontja le az intézményeknek járó elõirányzatokat, amelyeket aztán az egyetemi tanács, már a szóban forgó intézmény egyetemi tanácsa oszt el karoknak, vidéki tagozatoknak, fenntartott iskoláknak. Ebbe sem szólhat bele a felsõoktatási törvény értelmében a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium.

Már most az, hogy miért vált fizetésképtelenné a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskola - e tekintetben vizsgálat folyik. A vizsgálat november végén lezárul. Akkor fogom tudni önt tájékoztatni ennek eredményérõl.

Nyilvánvalóan alapvetõen két dolog állhat a pénzhiány hátterében: vagy ténylegesen kevés ez a költségvetési támogatás, amit az intézmény kapott, vagy pedig a kapott támogatással gazdálkodtak rosszul. Az utóbbi esetben a felelõsség érvényesítése és a konzekvenciák levonása ismét csak az intézmény feladata. Az elõbbi esetben csak visszautalni tudok arra, hogy mi a költségvetésben meghatározott összeget tudjuk átadni a szóban forgó intézménynek. Most folyik a költségvetési vita. Képviselõtársaimon a sor, hogy amennyiben tényleg ezt állapítja meg a vizsgálat, akkor a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskola számára magasabb támogatást állapítsanak meg a jövõ évben. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage