Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Asszony! Ön is jól tudja, hogy mi a törvényi rendelkezés, hogy a nyugellátásokat az elõzõ évi tényleges nettó keresetnövekedésnek megfelelõen kell emelni. Tehát itt ez az úgynevezett "együtt sír, együtt nevet"-elv érvényesül. 1995-ben, tudjuk jól, a nettó átlagkereset-növekedés alacsony szintû volt, 12,6 százalékos. Érzékelve ennek a bizonyos 0,6 százalékos növekedésnek a rendkívül alacsony voltát, döntött úgy a kormány, hogy a központi költségvetési tartalék terhére egy egyszeri, 3000 forintos kiegészítést biztosít a 17 ezer forint alatti ellátással rendelkezõknek. Szeretném megjegyezni, hogy ez a kiegészítés a kormány teljes második félévi költségvetési tartalékát egyébként felemésztette.

Megvizsgáltuk - mert azt mondtuk, hogy megvizsgáljuk -, hogy van-e mód, van-e további lehetõség a második félévben. Sajnos, azt kell mondani, hogy a törvényi kötelezettséget meghaladó további emelésre a nyugdíjalap költségvetésében nincs fedezet. A pótköltségvetés, a társadalombiztosítási alapok pótköltségvetése bemutatja azt is, hogy még egy közel 3 milliárd forintos vagyon értékesítése esetén is az elõirányzott 16,3 milliárdos hiány 21,4 milliárdra nõ a nyugdíjalapban az évben.

A központi költségvetés helyzetét is ismerik képviselõtársaim. Sajnos, nem biztosítható ebbõl fedezet idén további nyugdíjemelésre, ezért készít elõ a kormány egy olyan javaslatot, amely, figyelembe véve most már az idei keresetnövekedést, januárban egy várhatóan - mert még a Nyugdíjbiztosítási Alap mai tárgyalásának az eredményét, a közgyûlés tárgyalási eredményét nem ismerjük -, tehát várhatóan januárban egy 19,5 százalékos nyugdíjemelést tesz lehetõvé januári folyósítással. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage