Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Én most a védõnõk és ezen keresztül a fiatal gyermekesek, a kisgyermekes családok érdekében szeretnék szólni, illetve kérdést intézni önhöz.

A lapokban egy nagy példányszámú napilapban megjelent az, hogy pénzbe kerülhet a védõnõi vizit, a törvénytervezetbõl kimaradt ez az egészségügyi szolgáltatás. Megeshet, hogy a jövõben fizetni kell a védõnõi látogatásért és ellátásért.

A cikk megjelenése után számos aggódó telefonhívást kaptam. Ugye, tudjuk, hogyha védõnõi ellátás valóban kimarad ebbõl a bizonyos törvénybõl, akkor az lesz ennek a következménye, hogy fizetni kell a kisgyermekes családoknak a védõnõi szolgáltatási ellátásért, amit nem kell hangsúlyoznom, hogy mekkora terhet, anyagi terhet jelenthet ezeknek a családoknak, és egy ilyen irányú változtatás akár az egész védõnõi szolgálatot számolja fel és lehetetleníti el.

Mi, képviselõk - és azt hiszem, ön is, államtitkár úr - tudja, hogy szerencsére módosító javaslat formájában visszakerült a törvényjavaslatba a védõnõi szolgálat, és remélem, hogy a mai végszavazásnál pontot tehetünk egyelõre az ügy végére. De azt is tudjuk mi, képviselõk - és azt hiszem, ön is, államtitkár úr -, hogy az eredeti kormány-elõterjesztésbõl bizony hiányzott a védõnõi szolgálat, tehát hogyha így marad, a kormány, illetve a Pénzügyminisztérium akarata, akkor fizetni kell a jövõben a védõnõi szolgáltatásért. Ugye, szoktuk azt is mondani, hogy nem zörög a haraszt.

Szeretném még egy nagyon fontos kérdésre fölhívni az ön figyelmét, ez pedig az, hogy az ügy kapcsán a védõnõi tagozat elnöke elmondta, hogy a jelenlegi finanszírozás mellett mûködésképtelenné válhat a védõnõi szolgálat. Tehát nemcsak egy veszély fenyegette átmenetileg ezt az igen hasznos és még mûködõ szolgálatot, hanem egy olyan veszély is fenyegeti, hogyha így marad a finanszírozás. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Feltenném nagyon röviden a két kérdésemet.

Az egyik, hogy a jövõben a Népjóléti Minisztériumnak szándékában áll-e a védõnõi (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) szolgálatért pénzt kérni, a másik pedig, hogy mit szándékozik ön tenni a béremelés területén. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage