Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Én messzemenõn egyetértek önnel a kollégiumi férõhelyek fontosságának a megítélésében és a felsõoktatásban betöltött szerepének megítélésében.

Sajnálatos módon tény, hogy a jelenlegi helyzetben a felsõoktatási kollégium, a felsõoktatásban tanulók igényeinek 50-60 százalékát tudják kiegészíteni. Ez az átlag természetesen meglehetõsen komoly szélsõségeket takar.

Ahogyan a hallgatói létszám folyamatosan emelkedik, úgy romlik ez az arány, hiszen a kollégiumi férõhelyek bõvülése nem tart lépést a létszám bõvülésével. Ami azt is jelenti - figyelembe véve a létszámfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseket - 10 év múlva körülbelül még egyszer ennyi kollégiumi férõhelyre lenne szükség, mint amennyi jelen pillanatban van.

Tekintettel arra, hogy egy kollégiumi férõhelyet gyakorlatilag nem olcsóbb fenntartani - most a 3 ezer forintos térítési díjtól eltekintve - mint más természetû lakhatási költségeket állni, ezért a kollégiumi férõhelyek biztosítását nem kizárólag és nem is elsõsorban újabb kollégiumok építésével kívánja a kormány megoldani, hanem egy olyan támogatási rendszerrel, amelyik elõször is: nem a férõhelyet támogatja, hanem a hallgatót. Másodszor pedig bevonja - az elõbb említett okokból - a kereskedelmi és lakossági szálláshelyeket is. Ezt a munkaanyagunkban lakhatási támogatásnak neveztük. Az ezzel kapcsolatos, tehát a lakhatási támogatás, illetõleg a kollégium fenntartással kapcsolatos új koncepción a minisztérium dolgozik. Ez év végére el fogjuk készíteni, és szakértõi vitára fogjuk bocsátani.

Jelen pillanatban a kollégiumoknak mintegy l,7 milliárd forintnyi költségvetési támogatás jut, ami mintegy 2-3 ezer forintos fejenkénti lakhatási támogatást jelentene a hallgatóknak. Ez nyilvánvalóan nevetségesen kevés. Éppen ezért, a koncepció munkálataival párhuzamosan további, hasonló nagyságrendû költségvetési elõirányzat elõteremtésére törekszünk.

Ennyit tehát általában a kollégiumi helyzetrõl és arról, hogy mit kíván a kormány a kollégiumi férõhelyek, illetõleg általában, a felsõoktatásban tanulók lakhatása érdekében tenni.

Ami most már a konkrét esetet, a Nagytétényi úti kollégium ügyét illeti, 1989-tõl kezdve bérel a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium az ERAVIS Részvénytársaságtól - az említett 8 fõvárosi intézmény, illetõleg annak hallgatói számára - ezer férõhelyet itt a Nagytétényi úton. Ezt a bérleti díjat a tárca más fontos fejlesztési feladatoktól elvéve biztosította, miközben más intézmények a saját mûködési költségük terhére béreltek kollégiumi férõhelyeket.

Az ismert kormányzati takarékossági intézkedések következtében, és a normatív finanszírozás bevezetésével járó többletkiadások következtében a továbbiakban nem lesz lehetõség arra, hogy ennek a 8 intézménynek a kivételezett helyzetét fenntartsuk. A bérleti díjból ezért a továbbiakban az intézményeknek kell gondoskodniuk. Az a díjtétel emelkedés, amelyet a hallgatókkal ezek szerint augusztus végén, szeptember elején közöltek, abból adódik, hogy az intézmények vagy az intézmények egy része nem képes vagy nem óhajtja ezt a többletköltséget átvállalni.

Az épület profilváltása is fölmerül. Az nem a kormányzati források elapadásának a következménye. Az épület - mint magántulajdon - az ERAVIS Részvénytársaság tulajdona. Ha az ERAVIS Részvénytársaság ezt kereskedelmi szálláshelyként óhajtja értékesíteni, ezt megteheti, ebbe nem tudunk beavatkozni.

Egy hibát a minisztérium elkövetett - ezt el kellett ismernünk -, tudniillik, hogy a kormányzati források zárolásával és a kötelezõ tartalék képzésrõl az intézményeket késõn értesítettük. Ennek megfelelõen, a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium ebben a tanévben, tehát az 1996/97-es tanévben, hozzájárul egy igazságosabb költségmegosztáshoz. Idén, tehát ebben a naptári évben, a helyzet méltányos megoldásához mintegy 20 millió forinttal fogunk hozzájárulni.

A konkrét helyzet megoldásában tehát ezt tudjuk tenni és újabb kollégiumi férõhelyek után kell nézni, amennyiben az ERAVIS Részvénytársaság tulajdonát képezõ épület profilváltására a félév végeztével sor kerül. Köszönöm szépen a figyelmet és kérem a válasz elfogadását. (Taps a kormánypárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage