Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Október 28-ai napirend elõtti felszólalására adott válaszában ön egy, a Horn-kormány által 1994 õszén elfogadtatott, a döntéshozatalba szubjektív elemeket bevivõ törvény anomáliái kapcsán tetszetõs svédcsavarral még az új törvény buktatóiért is, az elõzõ ciklus parlamenti döntéseit állította pellengérre. Akkor ön szó szerint a következõket mondta: "Ami az összeférhetetlenséget illeti, 1992-ben fogadta el a parlament a köztisztviselõi törvényt. Ebben sokkal szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat állapított volna meg, azonban képviselõi módosító indítvány hatására ezt törölték a törvénybõl, és azóta a köztisztviselõ részére ilyen elõírások nincsenek."

Miniszter úr, meg kell állapítanom, hogy az akkori válaszának ez az utolsó része, hogy a köztisztviselõ részére nincsenek összeférhetetlenségi szabályok, tényszerûen nem felelnek meg a valóságnak. Én akkor is idéztem és most újra idézem, a köztisztviselõk jogállását szabályozó 1992. évi XXIII. törvényt, amelynek összeférhetetlenségi fejezetének 21. § (5) bekezdés a) pontja kimondja: "A köztisztviselõ nem folytathat olyan tevékenységet, amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné." Tény, hogy az ezt meghaladó szabályozást 1992-ben sem és most sem tartom indokoltnak.

Egyes politikusokkal ellentétben, véleményem adott kérdésben nem szokott megváltozni ellenzéki pozícióból kormányra jutva vagy fordítva. Ma sem állnék itt önt interpellálva, ha az ön önkormányzati- gazdasági fõosztályvezetõje, mondjuk, egy cipõfelsõrész-készítõ részvénytársaság felügyelõbizottsági tagja volna. Azt azonban a hatályos törvény igenis kizárja, hogy olyan gazdasági társaság igazgatósági tagja legyen, mely köztisztviselõi döntési kompetenciájába tartozó területen mûködve tevékenységét pártossá, elfogulttá, gazdasági érdekei révén befolyásolttá teszik.

Mindezek alapján kérdezem a miniszter urat, hogy október 28. óta megtette-e a parlament nyilvánossága elõtt vállalt kötelezettségét, miszerint - idézem: "az összeférhetetlenség megszüntetésére" felszólítja az érintett köztisztviselõt. Várom az ön válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage