Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Az egészségügy - többször elmondtuk itt a Házban - nem alapvetõen anyagi okok miatt van válságban, hanem szerkezeti okok miatt van válságban. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem, amelyhez a Kútvölgyi kórház, a Semmelweis Egyetem Oktató Kórháza is tartozik, egyébként a legjelentõsebb adósságállománnyal rendelkezõ egészségügyi intézmény.

Az, hogy ez az adósság kialakult, ebben nagyon jelentõs szerepet játszott az egyetem jelenlegi struktúrája. És ahhoz, hogy ezt meg lehessen szüntetni, szükséges az egyetemi intézmények telephelyszámának a csökkentése. Ennek szellemében tervezi az egyetem azt, hogy koncentrálja az intézményeit, és a Kútvölgyi útra klinikák, tanszékek költöznek, ami nem jelenti azt, hogy az ott mûködõ háziorvosi szolgálat vagy járóbeteg-ellátó szervezet megszûnne.

Az átalakítás nyilvánvalóan úgy fog megtörténni, hogy a Kútvölgyi kórházban mind a beköltöztetendõ klinikákban, tanszékeken rendelkezésre álló gép, mûszer, berendezés racionálisan integrálódhasson. Az átalakítást követõen, úgy gondolom, hogy nem csökken az ellátás színvonala, hiszen, például a III. Belgyógyászati Klinika szakmailag is elismerten jó színvonalon mûködik.

És struktúraátalakítás, invesztíciók nélkül nem megvalósítható, nyilvánvalóan a struktúraátalakításra és az ezzel kapcsolatos invesztíciókra kell biztosítani költségvetési keretet. Tudja, képviselõ úr, hogy mind az idei költségvetési elõirányzatban, mind 1997-ben a kapacitáscsökkentési döntésekkel összehangoltan van a tárcának lehetõsége az átalakítás támogatására. Nincs szó a Kútvölgyi kórházban egy sok száz milliós átépítésrõl.

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi állapotában nyilvánvalóan ráfordítással, de tudja fogadni a beköltözendõ szervezeti egységeket. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage