Csiha András Tartalom Elõzõ Következõ

CSIHA ANDRÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ismereteim szerint a mezõgazdasági õrszolgálattal kapcsolatos teendõket 1980-ból származó minisztertanácsi rendelet, illetve MÉM- rendelet szabályozza.

Ugyanakkor jól tudjuk, hogy az elmúlt hat évben jelentõs változások történtek a mezõgazdaságban, így többek között megszüntek a termelõszövetkezetek által fenntartott mezõõri szolgálatok, az önkormányzatok vagy ezeknek döntõ többsége forráshiányra hivatkozva fölszámolták a helyi települési mezõõri szolgálatot.

A kárpótlás eredményeként nagy számú földtulajdonos jelent meg, akik igényelnék a mezõõri szolgálatot, hozzáteszem: jogosan. De ugyanakkor - például a zártkertekben - sem alkalmaznak ma már csõszöket. Egy korábbi, 1991-bõl származó FM-tájékoztató szerint többek között az érdekelt magánszemélyek és az önkormányzatok közötti megállapodás alapján mint szolgáltatási tevékenységet lehetne végezni a mezõõri szolgálat fenntartását és mûködtetését.

Ugyanakkor ezzel kapcsolatban azért néhány probléma adódik. Többek között: rendkívüli sok magánszeméllyel kellene szerzõdést, megállapodást kötni; figyelemmel kellene kísérni a tulajdonosi kör változásait; mindez óriási adminisztrációt, bürokráciát jelentene. Ugyanakkor, akik nem lennének hajlandók ilyen megállapodás megkötésére, azoknak a területét is egy adott szolgálat, adott esetben egy felügyelet alatt tartaná - hisz' esküjébõl ez következik -, ugyanakkor ezek a nem szerzõdõ felek a rájuk esõ költséget nem fizetnék meg, ez pedig méltánytalan lenne a szerzõdéskötõkkel szemben.

Ezért kérdezem államtitkár urat, tervezi-e a tárca, egy: a mai viszonyoknak megfelelõ szabályozás kialakítását azzal, hogy a fõbb elveknek, elsõsorban a teherviselésre vonatkozóan országosan nagyjából azonosan kellene érvényesülni, illetve a második: hogy a mezõõri szolgálat fenntartásához szükséges eszközök forrásai adott esetben hogyan lennének biztosítva állam, állam és önkormányzat, vagy valamilyen más konstrukcióban? Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage