Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! A kérdésére válaszolva a következõket tudom mondani - bár jobban örültem volna, ha interpellációként teszi fel, mert akkor több idõm lenne a válaszadásra, úgyhogy csak tõmondatokban.

A Magyar Közlönyben megjelent az 1086/1994. számú kormányhatározat, amely részletesen taglalja annak a bizottságnak és tárcaközi bizottságnak a feladat-, hatáskörét és élettartamát, amire ön utalt. Eszerint a kormánybizottság vezetõje a belügyminiszter, tagjai az igazságügy-miniszter, a pénzügyminiszter és a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára. Egy albizottságként mûködött az a bizottság, amirõl ön kérdez, ugyancsak a kormányhatározatban megszabott keretek és feltételek között. Ez annyit jelent, hogy a bizottság nem '95 végén, hanem '95. április 30-ával fejezte be a tevékenységét. Errõl sajtótájékoztatót tartottam, az akkori híradások, az 1995. május 11. és 16. közötti sajtó bõ terjedelemben foglalkozott a konkrétumokkal, a részletekkel is.

Ettõl függetlenül: 43 céget vizsgált meg a bizottság, szabálytalanságokat, kisebbet, nagyobbat minden ügyben talált, számosat. Ezek után minden egyes esetben vezetõi intézkedéseket kezdeményeztünk, munkajogi eljárásokat, polgári jogi eljárásokat és büntetõeljárásokat. A bizottság nem vindikálta magának az ítéletalkotás jogát, hanem az erre rendeltetett, a jogállamiságnak megfelelõ szervezetekhez tette meg a kezdeményezõ lépéseit. Hogy csak a büntetõjogi résznél maradjak, hat esetben észleltünk közvetlenül bûncselekmény elkövetésére utaló egyszerû gyanút. Errõl a legfõbb ügyész állásfoglalását kikértük, aki saját hatáskörében öt esetben elrendelte a büntetõeljárás lefolytatását. Azóta összesen 11 ügyben folyik büntetõeljárás.

Maga a jelentés minõsített irat, a titoknak a gazdája, tehát a minõsítésnek a gazdája a belügyminiszter úr, a szükséges eljárások után, amennyiben ez a minõsítés feloldódik, mind a gazdasági bizottság, mind az Országgyûlés, akár a nyilvánosság is teljes tájékoztatást kaphat. Köszönöm. (Gyér taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage