Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jelentõs gazdasági törvények vitájának lezárásához érkeztünk. A hitelintézeti törvényre vonatkozó javaslatok mostani, illetve az értékpapír-törvénnyel kapcsolatos javaslatok jövõ hétre tervezett elfogadásával az Országgyûlés hosszú távra meghatározza majd a hazai pénz- és tõkepiac fejlõdési irányát, továbbá elõsegíti nemzetközi integrációjukat. A javaslatok jelentõségét mutatja, hogy a Ház igen nagy figyelmet szentelt ezeknek a törvényeknek. Általában elmondható, hogy a törvényjavaslatok szükségességével és fõ tartalmi elemeivel szinte mindenki egyetértett. Senki sem kérdõjelezte meg az alapvetõ célokat, a betétesek és befektetõk biztonságának növelését, illetve a szabályok fokozott összehangolását az Európai Unió elõírásaival.

A hozzászólók többsége támogatta azt, hogy a magyar bankrendszer nemzetközi tapasztalatokat alapul véve az univerzalitás irányába fejlõdjön tovább. Ennek kapcsán azonban többen, az értékpapírt forgalmazók és a bankok közötti versenysemlegességet, a szabályozás szimmetrikusságát kérték számon. Ezek a hozzászólások azonban figyelmen kívül hagyták azt, hogy a két piacon, azaz a pénz- és tõkepiacon való tevékenykedés nem azonos célért zajlik, az értékpapír- kereskedelem alapvetõen olyan szolgáltatás, ahol a megbízó utasításait hajtják végre, a hitelintézetekre azonban célhoz kötött utasítás nélkül, a teljes bizalom alapján bízzák rá a pénzüket a betétesek. A két tevékenység, tehát az óvatos, körültekintõ üzletmenet szabályozása tekintetében nem teljesen összevethetõ. Ezen felül, ha versenyrõl beszélünk, akkor figyelemmel kell lenni egy másik, nem kevésbé éles versenyre, amely a nemzetközi piacokon zajlik. A magyar cégek ennek csak akkor lesznek képesek megfelelni, ha olyan biztonsági és szakmai szabályok szerint tevékenykednek, mint vetélytársaik.

A hitelintézeti törvénnyel kapcsolatban a vitában többen aggályosnak ítélték a felügyelet engedélyezési jogkörét a vezetõ állású személyekkel kapcsolatban. Itt azonban nem arról van szó, hogy a felügyelet diszkrecionális jogkörében eljárva szabadon dönthet a személyek tekintetében, hanem arról, hogy a megfelelõ normatív szabályoknak való megfelelést vizsgálja. A benyújtott, szöveget pontosító képviselõi javaslatot támogatjuk, hiszen abban nem volt vita, hogy a hitelintézetekre döntõ befolyással rendelkezõ vezetõk esetében a hozzáértés, a gyakorlat alapvetõ követelmény.

A hitelintézeti törvény esetében ezen túlmenõen jelentõsebb változtatási igény a hitelintézetek felszámolási szabályaival kapcsolatban merült fel. A pontosító szándékot elismerve számos javaslatot támogató, ugyanakkor megkívánom jegyezni, hogy egyes hitelintézetek esetleges - remélhetõleg igen ritka felszámolása -, a többi felszámolásnál nagyobb körültekintést igényel, ezért az általános szabályoktól való eltérés mindenképpen indokolt.

Tisztelt Ház! A pénz- és tõkepiaci felügyeletrõl szóló törvény esetében a vitában koncepcionális eltérések mutatkoztak. A törvényjavaslat egyes bírálói ellenezték az Állami Bankfelügyelet és az Állami Értékpapír- és Tõzsdefelügyelet összevonását. A kormány megítélése szerint az összevont felügyeleti hatóság hatékonyabban tud fellépni a befektetési, illetve pénzügyi szolgáltatási tevékenység határán mûködõkkel szemben, továbbá az univerzális bankrendszer felé történõ nyitás is megköveteli, hogy a bankokat szorosabb értékpapír- piaci felügyelet alá vonjuk. Ezért fenntartottuk az eredeti javaslatot.

Azokat a módosítási javaslatokat, amelyek a felügyelet önállóságát veszélyeztették volna, nem tudtuk támogatni, így a vezetõk kinevezésének és visszahívásának szabályaira vonatkozó rendelkezések változtatását sem. Támogattunk viszont több olyan módosító javaslatot, amelyek a felügyelet mûködõképességének javítását segítik elõ.

Tisztelt Ház! Az elmondottak alapján kérem a kormány által támogatott módosító javaslatok megszavazását, illetve a törvényjavaslat egészének elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage