Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! T/2844/22-es számú ajánlás 1., 2., 4., 8., 13. pontjai, valamint a T/2844/27-es számú kiegészítõ ajánlás 1. pontja nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, így ezekrõl nem határoz az Országgyûlés.

Tisztelt Országgyûlés! A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja szavazást kért az ajánlás 12., 14. és 16. pontjairól, amelyek szintén nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást.

Az elõterjesztõ elõzetesen írásban minden frakció részére eljuttatta a támogatott módosító javaslatok körét. A T/2844/22-es számú ajánlás 6., 7., 9., 10., 11., 15. pontjai, továbbá a T/2844/27- es számú kiegészítõ ajánlás 2. pontját az elõterjesztõ támogatja.

Tisztelt Országgyûlés! A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 213 igen szavazattal, 6 ellenszavazat mellett és tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 3. pontjában Hidasi Rezsõ a törvényjavaslat 7. § (1) bekezdésének módosítását kezdeményezi. Visszavonta.

Az ajánlás 5. pontjában Mádi László és képviselõtársai a törvényjavaslat 7. § (3) bekezdésében elhagyni javasolják azt a rendelkezést, amely szerint a felügyelet elnökének és elnökhelyetteseinek megbízatása felmentéssel szûnjön meg abban az esetben is, ha tevékenysége a felügyelet mûködését veszélyezteti. A javaslatot mindkét bizottság támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Az Országgyûlés a módosító javaslatot 23 igen, 179 ellenszavazattal és 17 tartózkodás mellett nem fogadta el. Azt hiszem, rosszul mondtam számokat. Tisztelt Országgyûlés! Tehát 23 igen, 179 ellenszavazattal és 17-es tartózkodás mellett az Országgyûlés nem fogadta el a módosító javaslatot.

Az ajánlás 12., 14. és 16. pontjaiban K. Csontos Miklós szövegpontosításokat javasol a törvényjavaslat 10. §-a (8)-(9) bekezdésében, valamint a 14. § (1) bekezdésében. Nem kapták meg a bizottságok szükséges támogatását, frakciókérésre szavazunk.

Tisztelt Országgyûlés, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 3 igen szavazattal, 204 ellenszavazattal és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatalunk végére értünk, zárószavazásra a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik viszont a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztés T/3091- es számon, az egységes javaslatot pedig T/3091/226-os számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ és az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatokat nyújtott be, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/3091/229-es számon.

Tisztelt Országgyûlés! Hack Péter úr, az alkotmányügyi bizottság elnöke nem kívánja indokolni a javaslatot.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Ennek megfelelõen kezdeményezem, hogy a vita a következõ szakaszok alapján történjék.

Az ajánlás 1. pontjának vitája, majd a 2. pontban lévõ módosító javaslat vitája. Ezt követõen pedig a 3., 4., 6., 8-as pontokban lévõ belsõ hivatkozáspontosítások vitájára kerül sor, az utolsó vitaegységnek az 5. pontot javaslom.

Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérdezem, hogy egyetértenek-e a javaslatommal? Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a záróvita szerkezetére tett indítványomat elfogadta.

Megkérdezem képviselõtársaim, hogy kíván-e valaki szólni az 1. ponthoz? Nem. A vita e szakaszát lezárom.

Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e szólni valaki az ajánlás 2. pontjához? Nem. A vita e szakaszát lezárom.

Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni az ajánlás 3., 4., 6., 7. és 8. pontjaihoz? Nem. A vita e szakaszát lezárom.

Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni az ajánlás 5. pontjához? Nem. A vita e szakaszát és a záróvita egészét lezárom. Gondolom, államtitkár úr nem kíván reagálni.

Tisztelt Országgyûlés! Most a záróvitában benyújtott módosító javaslatokról határozunk.

Kérdezem az Országgyûlést, hogy elfogadja-e a záróvitában benyújtott módosító javaslatokat, a T/3091/229-es számú ajánlás 1-8-ig terjedõ pontjai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 214 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Az egységes javaslat 64. § (4)-(5) bekezdése elfogadásához az alkotmány 40/A § (2) bekezdése értelmében a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Elõször tehát kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az egységes javaslat 64. § (4)-(5) bekezdését? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 213 igen szavazattal, 2 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett az egységes javaslat 64. § (4)-(5) bekezdését elfogadta.

A normaszöveg további részérõl az egyszerû többség szabályai szerint határoz a tisztelt Országgyûlés.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot a zárószavazásban módosított szövege szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 231 igen szavazattal, 3 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e indokolni szavazatukat? Nem.

(18.10)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3092. számon, az egységes javaslatot pedig T/3092/92. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslaslatot nyújtott be és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/3092/94. számon. Hack Péter képviselõ, az alkotmányügyi bizottság elnöke most sem kívánja indokolni a javaslatot. Megkérdezem, kíván-e szólni valaki az ajánlásban szereplõ módosító javaslathoz? Nem.

Tisztelt Országgyûlés, a záróvitát lezárom. Gondolom, államtitkár úr sem kíván szólni. (Derültség a kormánypártok padsoraiban.)

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatról történõ határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatát a T/3092/94. számú ajánlás 1. pontja szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 215 igen szavazattal, 2 ellenszavazat, 1 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Borzasztóan zavaró ám, hogyha zajban kell az embernek beszélnie.

Tisztelt Országgyûlés! Most a törvényjavaslat egészérõl határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényjavaslatot az imént módosított szöveg szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 218 igen szavazattal, 1 ellenszavazat mellett és tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e indokolni szavazatukat? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3147. számon, az egységes javaslatot pedig T/3147/56. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/3147/58. számon. Hack Péter elnök úr most sem kívánja indokolni az alkotmányügyi bizottság javaslatát.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Kezdeményezem, hogy a vita a következõ szakaszok alapján történjék, úgymint az 1. és a 2. pont vitája és azt követõen a 3. pontban lévõ módosító javaslat következne. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a záróvita szerkezetére tett indítványomat elfogadta.

Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni az 1. és a 2. ponthoz? Nem. A vita e szakaszát lezárom.

Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni a 3. ponthoz? Nem.

A vita e szakaszát és a záróvita egészét lezárom. Államtitkár úr? Államtitkár úr sem kíván szólni.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/3147/58. számú ajánlás 1., 2. és 3. pontjai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 217 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Felhívom figyelmüket, hogy a záróvitához benyújtott alkotmányügyi bizottsági ajánlás II. fejezetében található módosító javaslatokról történõ szavazásoknak megfelelõen, kijavítva az egységes javaslat szövege a 23. § (2) bekezdése b) pontját illetõen most a törvényjavaslat egészérõl határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az imént módosított szöveg szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 213 igen szavazattal, 3 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e indokolni szavazatukat? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a fogyasztási adóról és a fogyasztói árkiegészítésrõl szóló 1991. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/3170. számon, az egységes javaslatot pedig T/3170/48. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel. Felhívom figyelmüket, hogy a T/3170/49. számú tájékoztató tartalmazza helyesen az egységes javaslat szövegét a törvényjavaslat 5. § (2) bekezdésére, illetõleg az 1. számú meléklet 24. pontjára nézve. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a fogyasztási adóról és a fogyasztói árkiegészítésrõl szóló 1991. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 207 igen szavazattal, 3 ellenszavazat, 4 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat indokolni? Nem.

Soron következik, tisztelt Országgyûlés, a jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló 1993. évi LVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3146. számon, az egységes javaslatot pedig T/3146/45. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/3146/47. számon. Hack Péter elnök úr nem kívánja az alkotmányügyi bizottság javaslatát indokolni.

Tisztelt Országgyûlés! A záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, ezért kezdeményezem, hogy a vita a következõ szakaszok alapján történjék: 1., 2., 3., 4., 5. és 8. pont vitája együtt, majd a 6. pont vitája következzék, végül a 7. pont. Az indítványról kézfelemeléssel kérem, hogy döntsön az Országgyûlés. (Szavazás.) Köszönöm szépen. megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a záróvita szerkezetére tett indítványomat elfogadja.

Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni 1., 2., 3., 4., 5. és 8. ponthoz? Nem. A záróvita e szakaszát lezárom.

A 6. ponthoz? Nem. A vita e szakaszát is lezárom.

Kíván-e valaki szólni az ajánlás 7. pontjához? Nem. A vita e szakaszát és a záróvita egészét lezárom. Államtitkár úr sem kíván szólni.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/3146/47. számú ajánlás 1-tõl 8. pontjai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 212 igen szavazattal, 2 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül a módosító javaslatokat elfogadta.

Most a törvényjavaslat egészérõl határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló 1993. évi LVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az imént módosított szöveg szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

(18.20)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 210 igen szavazattal, 3 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e indokolni szavazatukat? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap- másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/3148. számon, az egységes javaslatot pedig T/3148/30. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 210 igen szavazattal, 2 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat indokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az adózás rendjérõl szóló 1990. évi XCI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/3149. számon, az egységes javaslatot pedig T/3149/53. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az adózás rendjérõl szóló 1990. évi XCI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 210 igen szavazattal, 2 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e indokolni szavazatukat? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3212. számon, az egységes javaslatot pedig T/3212/76. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály (107) bekezdése alapján az elõterjesztõ, az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatokat nyújtott be, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített. Hack Péter elnök úr nem kívánja indokolni a bizottság javaslatát.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, arra figyelemmel, hogy az ajánlás 1-23. pontjai szerkesztési és szövegpontosítási javaslatokat tartalmaznak, kezdeményezem azok összekapcsolását. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e ezzel? Kézfelemeléssel kérem szavazni! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége az indítványt elfogadta. Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kíván-e valaki szólni? Nem. A záróvitát ezért lezárom. Az államtitkár úr sem kíván szólni.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/3212/80. számú ajánlás 1-23. pontokig terjedõen? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 208 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most a törvényjavaslat egészérõl határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az imént módosított szöveg szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 204 igen szavazattal, 6 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat indokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3213. számon, az egységes javaslatot pedig T/3213/35. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatot nyújtott be, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/3213/37. számon. Ennek II. fejezetében a módosító javaslatokról történõ szavazásnak megfelelõen pontosította az egységes javaslat szövegét; zárószavazásunknál ezeket a pontosításokat kell figyelembe venni. Hack Péter elnök úr nem kívánja indokolni a javaslatot. Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni? Nem. A záróvitát lezárom. Államtitkár úr sem kíván szólni.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatról történõ határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát a T/3213/37. számú ajánlás 1. pontja szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 203 igen szavazattal, 3 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

Most a törvényjavaslat egészérõl határozunk. Felhívom figyelmüket, hogy az egységes javaslatban olyan rendelkezések is találhatók, amelyek elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának "igen" szavazata szükséges, ezért ezekrõl külön határoz az Országgyûlés, majd ezt követõen döntünk a normaszöveg további részérõl.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a törvényjavaslat 10., 11., 12., 13. §-át, illetõleg a 14. § (1) bekezdését a minõsített többség szabályai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 203 igen szavazattal, 6 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül a törvényjavaslat minõsített többségét igénylõ részét elfogadta.

Most az egységes javaslat további részérõl határozunk. Kérdezem tehát, a tisztelt Országgyûlés elfogadja-e az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvényjavaslat egységes javaslatának további részét az imént módosított szöveg szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 194 igen szavazattal, 9 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot a módosított egységes javaslattal elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat indokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az egészségügyi természetbeni ellátások finanszírozásának változásával összefüggõ törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/3214. számon, az egységes javaslatot pedig T/3214/16. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az egyészségügyi természetbeni ellátások finanszírozásának változásával összefüggõ törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

(18.30)

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat indokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Az elõbbiekben számos elõterjesztés zárószavazása megtörtént. Ezek a törvények 1997. január 1-én lépnek hatályba. Mindezekre figyelemmel indokolt, hogy az Országgyûlés felhatalmazása alapján az Országgyûlés elnöke a Házszabály 108. §-ának (2) bekezdése szerint kérje a köztársasági elnök úrtól a törvények sürgõs kihirdetését.

(Boros László helyett Szili Sándor foglalja el a jegyzõi széket.)

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a T/3091., T/3092., T/3147., T/3170., T/3146., T/3148., T/3149., T/3212., T/3213. és T/3214. számú elõterjesztések határozathozatalai után elfogadott törvények sürgõs kihirdetésének kezdeményezésével? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 211 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodással úgy határozott, hogy felhatalmazza az Országgyûlés elnökét a sürgõs kihirdetések indítványozására.

Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat zárószavazása következik.

Az elõterjesztést T/2825. számon, az egységes javaslatot pedig T/2825/37. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 211 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat indokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1995. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása.

Az elõterjesztést T/2838. számon, az egységes javaslatot pedig T/2838/12. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

A Házszabály 107. §-a (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/2838/14. számon.

Hack Péter úr, az alkotmányügyi bizottság elnöke nem kívánja a módosító javaslatokat indokolni.

Tisztelt Országgyûlés! Kezdeményezem az ajánlás 1. és 2. pontjának együttes tárgyalását. Aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel fejezze ki! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a záróvita szerkezetére tett indítványomat elfogadta.

Megkérdezem a képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni az 1. és a 3. ponthoz? Nem. A vita e szakaszát és a záróvita egészét lezárom.

Államtitkár úr sem kíván nyilatkozni.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/2838/14. számú ajánlás 1-3. pontjai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 210 igen szavazattal, 2 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Most a törvényjavaslat egészérõl határozunk. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1995. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot az imént módosított szöveg szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 212 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat indokolni? Nem kívánják. Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazása. (Közbeszólások: XLIII.) Köszönöm a figyelmeztetést. Hibásan írták le, én jól olvastam. (Derültség, taps.)

Tisztelt Országgyûlés! Tehát soron következik a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazása.

Az elõterjesztést T/2865. számon, az egységes javaslatot pedig T/2865/21. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 204 igen szavazattal, 4 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Megkérdezem a képviselõcsoportokat: kívánják-e szavazatukat indokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a magyar-ukrán, a magyar- argentin, a magyar-portugál, a magyar-egyiptomi, a magyar-cseh, a magyar-paraguayi, a magyar-bolgár, a magyar-vietnami, a magyar- lengyel, a magyar-maláj, beruházások elõsegítésérõl és védelmérõl szóló megállapodások kihirdetésérõl szóló törvényjavaslatok együttes általános vitája és határozathozataluk.

Az elõterjesztést H/2898., H/2899., H/2900., H/2901., T/2914., T/2915., T/2916., T/2917., T/2918. és T/2919. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! Medgyessy Péter pénzügyminiszter úr azt jelezte, hogy a beruházás-védelmi törvényjavaslatok, illetõleg a következõ napirendi pontban lévõ, kettõs adóztatás elkerülését indítványozó elõterjesztések expozéját együttesen kívánja elmondani. Megadom a szót Medgyessy Péter helyett Akar László államtitkár úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage