Kósáné Dr.Kovács Magda Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP): Én is elnézését kérek. Engem frakciótársaim másképp tájékoztattak, és azt mondták, hogy 15 perc biztonsággal lehetõségemre áll. Tehát akkor nagyon röviden be fogom fejezni, és rendkívüli módon sajnálom, hogyha megsértettem az elõzetes megállapodást.

Akkor engedjék meg, hogy a társadalmi igazságosság elve mellé, most már csak a nyomaték igényével, azt mondjam, hogy a társadalombiztosítási ellátórendszer szolidáris akkor lesz, hogyha a kockázat megosztásával, a terhek közös viselésével a leszakadóban lévõk helyzetét stabilizálni és javítani tudja.

És ezért arra kell törekednünk, hogy az egészségügyi ellátás finanszírozásából a jó módúak ne vonuljanak ki. A nyugdíjrendszerben pedig jöjjön létre az a generációk közötti megállapodás, amelyikrõl a korhatáremelés vitája során már szóltunk.

Hogyha a fiatalok terhei nem lesznek elviselhetetlenül magasak, hogyha a viszonylag fiatalok nem ragaszkodnak a korai nyugdíjba vonuláshoz, akkor javulni fognak a nyugdíjhoz jutás feltételei, és akkor a már valóban idõs nyugdíjasok nem kell hogy a bizonytalan öregség és a nyugdíj reálértékének romlása fenyegetettségében éljenek.

Tisztelt Képviselõtársaim! A társadalombiztosítás önkormányzatiságáról szívesen szóltam volna a vitában. Ezért befejezésül engedjék meg, hogy az önkormányzatiság jelentõségének elemzése helyett visszautaljak egy, az 1991-es vitában elhangzott idézetre, amelyet képviselõtársam egy genfi, 1988-ban elfogadott dokumentumból mondott el a tisztelt Ház elõtt.

Genfben a következõképpen definiálták a társadalombiztosítás fogalmát: "A társadalombiztosítási önkormányzat törvény által alapított, olyan autonómiával rendelkezõ, jogképes, közjogi testület, amelyben a biztosítottak és a munkáltatók - állami garancia mellett - saját nevükben és önálló felelõsségükre választott képviselõk útján látják el a létrõl való gondoskodás által rájuk bízott feladatokat."

Úgy gondolom, hogyha tudjuk a definíciót, akkor egyben tudjuk az elérendõ célt is, és ahhoz, hogy az elérendõ célhoz eljussunk, valóban társadalmi konszenzusra van szükség. Köszönöm a figyelmüket, és elnézést kérek, hogy túlléptem az idõt. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage