Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Két percben Lezsák képviselõ úr észrevételére szeretnék csak reagálni. Mindenekelõtt örömömet fejezem ki, hogy a képviselõ úr ilyen nagy figyelemmel kíséri az Érdekegyeztetõ Tanács munkáját, ez nagyon pozitív dolog, és gondolom, hogy a jegyzõkönyv is a képviselõ úr kezében van, amibõl majd egész pontosan késõbb nekem meg fogja mutatni, hogy milyen összefüggésrendszerben és mi hangzott el.

Akármi is hangzott el az Érdekegyeztetõ Tanács ülésén, az biztos, hogy az ott jelen lévõ szociális partnerek nem találtak kifogásolnivalót abban, amit én mondtam. Tudniillik általános gyakorlat az ÉT-ben, hogy ha valaki olyan megfogalmazást használ, ami elfogadhatatlan, ezt azonnal szóvá teszik. Legjobb emlékezetem szerint ez ott nem történt. Tehát ott akármit mondtam, abban az összefüggési rendszerben, abban a megbeszélésben, nem minõsült olyannak, amilyennek esetleg a képviselõ úr itt most próbálja beállítani.

De akárhogy is van, az alapproblémát nem lehet besöpörni a szõnyeg alá. Az alapprobléma abban áll, hogy ma az emberek úgy gondolkodnak a jelenleg mûködõ rendszerrõl, hogy bizony nem nagyon érdemes itt sok járulékot fizetni.

Miért gondolkodnak így? Mert borzasztóan magas egyrészt a járulék, másrészt amilyen szolgáltatásokat kapnak, az nem nagyon van arányban azzal, hogy ténylegesen mit fizetnek. Az egészségügyi ellátást tulajdonképpen mindenki megkapja, függetlenül attól, hogy most minimálbéren vagy annak hússzorosán van bejelentve.

A nyugdíj tekintetében nagyon-nagyon gyenge a kapcsolat a ténylegesen befizetett járulékok és aközött, amit valaki a késõbbiekben kapni fog. Ezért kialakult az a társadalmi közérzet, hogy bizony keressük azokat a lehetõségeket - most nem személy szerint én, hanem a tízmillió ember jelentõs része -, hogy hogyan lehet elkerülni a fizetést.

És pontosan arról szól a történet lényege, hogy úgy kellene reformálnunk ezeket a rendszereket, hogy növeljük az érdekeltségét az embereknek, hogy fizessenek. Ebbõl a szempontból jó a járulékcsökkentés; ebbõl a szempontból jó az a nyugdíjreform, amit javasolunk, mert világosabb kapcsolatokat fog teremteni; és ebbõl a szempontból jó, ha az egészségügyi ellátást részben fix összegû járulékokkal, adókkal, hozzájárulásokkal finanszírozzuk. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage