Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõtársaim! Én Lezsák Sándorhoz hasonlóan örülök neki, hogy itt vannak az önkormányzatok, illetve a szakszervezetek képviselõi, mert így maguk is megítélhetik, hogy mit mondanak a különbözõ pártok arról, hogy mi is a probléma.

Tundiillik, aki figyelte Surján László kereszténydemokrata szónokot, az látta, hogy õ - ugyanúgy, mint Kökény államtitkár úr - elmondta azt, hogy a társadalombiztosításnak van egy alapproblémája, az, hogy az egyik oldalon mind kevesebb a járulék, amibõl él a társadalombiztosítás, és a másik oldalon mind több a kiadás, mind nyugdíjoldalon, mind egészségügyi oldalon, mind táppénzoldalon.

Nos, a probléma az, hogy Surján Lászlótól eltérõen Torgyán József is a Kisgazdapárttól, Selmeczi Gabriella a Fidesztõl, Lezsák Sándor is az MDF-tõl úgy tett, mintha ez a probléma, ami az egész világon probléma, egyszerûen nem létezne.

Úgy tettek, mintha lehetne azt mondani - Torgyán Józsefnél - csökkentsük a járulékokat radikálisan, és ehhez nem kéne csökkenteni a kiadásokat.

Selmeczi Gabriellánál: növeljük a kiadásokat, lásd a nyugdíjoldalnál Selmeczi Gabriella nyugdíjelképzeléseit, és mintha ehhez nem kéne növelni a járulékokat. Ilyen megoldás sehol a világon, így Magyarországon sincsen.

Azt mondja Selmeczi Gabriella, hogy igaza van a Világbanknak, amikor azt mondja, hogy túl sok embernek, túl korán, kevés pénzt fizetnek. De nem teszi hozzá a Világbank következtetését, amit a Világbank elmond, hogy tessék fölemelni a nyugdíjkorhatárt, hanem ellene szavaz a Fidesz a nyugdíjkorhatár felemelésének. Tehát egyszerûen mintha nem abból kéne fizetni, ami bejön.

Végül pedig, amit Pusztai Erzsébet javasolt, mert õ az egyetlen az ellenzékiek közül, aki megoldást is javasol. Mit javasol Pusztai Erzsébet megoldásnak: csökkentsük a járulékokat anélkül, hogy hozzá kellene nyúlni a kiadási oldalhoz, és ezt fizesse külvilág. Csak egy dolgot felejt el - a nemzetközi pénzügyi szervezetek majd adnak hozzá pénzt.

Egy dolgot felejt el, hogy az egész világon csökkentik a kiadásokat, és senki nem fog Magyarországnak - nemzetközi pénzügyi szervezet - pénzt adni, ha Magyarország a kiadásokhoz nem akar hozzányúlni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage