Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. A mai vita végén megerõsödött bennem az a vélemény és álláspont, hogy még nincs kikristályosodott elképzelésük a kormánypártiaknak arról, hogy milyen formában kellene mûködtetni a két alapot. Illetve, ha vannak is elképzelések, nincs egységes álláspont arról, hogy most önkormányzati formában kellene mûködtetni, valamilyen más formában kell mûködtetni a két alapot... Ilyen alapvetõ kérdések merültek föl, hogy választás legyen vagy delegálás legyen, hogy kik képviseljék a járulékfizetõk érdekeit, melyik az a legszélesebb kör, amelyen keresztül kompetensen, megfelelõen lehet képviselni a járulékfizetõk érdekeit. Tehát tulajdonképpen, az az én véleményem, hogy nincs konszenzus, nincs meg az a kétharmados konszenzus, ami önöket jellemzi a parlamentben, a két alap kezelését illetõen.

(14.20)

Nem kaptam arra sem választ, egy nagyon fontos kérdés az, hogy jövõre lejár a tb-önkormányzati képviselõk mandátuma, és az a választási törvény, amely ezt a két önkormányzatot létrehozta, ez egy egyszeri választási törvény volt. Tehát nem megismételhetõ, tehát hogyha önök önkormányzatban és választásokban gondolkodnak, akkor egy új törvényt kell alkotni, és most november közepe van, még mindig nem kezdtünk ehhez hozzá.

Tehát én azt hiszem, hogy alapvetõ kérdések lógnak a levegõben, ezért javasoltuk mi azt önöknek, hogy húzzuk elõ a régen már egyszer bevált módszert, és állítsunk fel felügyelõbizottságokat, lenne arra a parlamentnek és a parlamenti pártoknak lehetõsége, hogy egy szélesebb egyetértésen alapuló rendszert hozzanak létre a két alap mûködtetésére, és ezzel párhuzamosan akár lehetne konszenzusra jutni annak tekintetében is, hogy mi legyen az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás reformjával.

És még egy mondatot engedjen meg nekem, elnök úr. Juhász Gábor képviselõtársamnak szeretném mondani, hogy a társadalombiztosítási önkormányzati képviselõknek, vezetõknek, illetve az apparátusnak nincs joga itt a parlamentben felszólalni, csak arra van joguk, hogy akár a karzatról végighallgassanak bennünket. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage