Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársnõm! Ha már így megszólíttattam, bár én nem beszéltem most a nyugdíjrendszerek részletkérdéseirõl, akkor azért muszáj néhány kérdésre válaszolni.

Elõször is, ha kötelezõ módon hozza létre a tõkefedezeti rendszert, akkor hozamgaranciát is mellé kell tenni, mert enélkül törvényben nem írhatja elõ a tõkefedezeti biztosítást. Ha pedig ezt megteszi, akkor nagyon nehezen fogja megteremteni az érdekeltséget egy bizonytalan hozammal. Ez az egyik.

A másik. Azért arra a kérdésre mégiscsak válaszolni kéne már, mielõtt még létrehozzák a rendszert, hogy a nyugdíjbiztosításból kiparancsolt rétegek helyett ki fogja fizetni a hiányzó összeget. Amíg erre a kérdésre nem válaszol, tisztelt képviselõtársnõm, addig nem tudja megmondani, hogy hogyan fog tõkeként mûködni ez a tõkefedezeti biztosító a magyar gazdaságban.

Mert ha az oda átirányított pénzeket kénytelenek lekötni különféle kötvényekbe, hogy kifizessék a napi - mindenki számára kötelezõ - nyugdíjat, akkor nem mûködik tõkealapként. Amíg ezt a kérdést meg nem válaszolja, addig kár ilyen nagy magabiztossággal állást foglalni a kérdésben.

Következõ. Borzasztó furcsának tartanám azt az egészségbiztosítási önkormányzatot, ahol az önkormányzatban azoknak az intézményeknek a képviselõi ülnek, akikkel a biztosítónak szerzõdést kell kötni. Gondolják végig, tisztelt képviselõtársaim, mondjuk, furcsa dolog az - ez az álmomban két macska voltam címû történet -, hogy a biztosító vásárolja a szolgáltatást az egészségügytõl, ámde a biztosítóban az egészségügy képviselõi ülnek. Kicsit jobban gondolják meg ezt a koncepciót, nem szerencsés! Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage