Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, és rögtön bejelentem - bár lehet, hogy házszabályszerûen ugyanannyi alapom lenne rá, én nem feltételezem, hogy én is kaptam még valami kis tartalék idõt a Kisgazdapárt idõkeretébõl, de egyben azt is jelezném -, hogy a két perc után lenne egy ügyrendi jellegû megjegyzésem, illetve kérésem.

Lezsák Sándor képviselõ úrnak szeretnék a legutóbbi megszólalására reagálni, miszerint én is némileg csalódással élem meg a mai vitanap tapasztalatait, de elsõsorban azért, mert bennem valami tévhit volt abból a szempontból, hogy az ellenzéki pártok is el kívánták mondani ebben az általam tényleg nagyon fontos kérdésben álláspontjukat, véleményüket, és meg kell mondjam, hogy egy eléggé erõs szûrõ az, amin átszûrve, de valóban voltak olyan hozzászólások, amik ennek eleget is tettek; a hozzászólások egy másik része viszont nem.

Arra vonatkozóan sajnos nem tudok ígéretet tenni, hogy mi bármit tennénk mint kormányzó pártok annak érdekében, hogy az önök informálása ebben a kérdésben egy kissé is javuljon, de nyilván a kormány ebben majd vállal magára valamiféle szerepet. Egyet meg tudok tenni: esetleg a nyilvánosságra került publikációknak egy jegyzékét én szívesen átadom, ami ebben a témában az utóbbi idõben megjelent, hiszen mi is ezeken keresztül informálódunk, és egymással ennek alapján konzultálunk.

Ami még érdekes lenne, hogy nagyon örültünk volna, hogyha eljutott volna a kormánypárti frakciókhoz az az ominózus kérdéssor, mert hogyha ez része lett volna a vitanapot kezdeményezõ indítványnak - mint ahogy nem volt az -, akkor valószínûleg hozzáférhetõ lett volna. Most itt miután már elhangzott, megkaptuk ezt az indítványsort, innentõl kezdve ez a mai nap meglepetése volt, ez az öt kérdés a mi számunkra. Igazából örültünk volna, hogyha ezt elõre tudjuk. És még egy: ezután se tudjuk megígérni, hogy mi egy akármilyen kérdésben, még egy ilyen nagy kérdésben is, mint amilyen a társadalombiztosítási rendszer átalakítása, addigra leszünk kész egymás között és egymással valamiféle konszenzussal, amire kiírnak egy vitanapot, ami ugye ellenzéki jog.

Elnök úr, befejezve a kétperces megjegyzést, én tisztelettel kérem, hogy mivel a téma úgyis elõkerül a házbizottság ülésén, a politikai vitanapok lebonyolításrendje, a megállapodások és alkuk, a miniszter megszólalása és egyebek, kérem, terjessze ki ezt az indítványt arra, illetve ha elmondom itt a Házban, akkor nyilván ez ehhez elég, hogy valamilyen módon én örülnék neki, hogyha a politikai vitanapok esetében és egyébként a zárt idõkeretben történõ tárgyalás esetében is a Házban megoldható lenne a frakciók objektív idõmérése. Ha ez egy kosárlabdameccsen nem megoldhatatlan feladat, akkor én bízom abban, hogy a Ház technikai apparátusa arra fel van készülve, hogy ilyen esetben a tábla alsó sora, mondjuk, ne az illetõ éveinek a növekedését mutassa, hanem adott esetben az adott frakció idõkeretének a csökkenését is. Számos elszámolást - biztos, hogy én tévedtem -, számos tévedést, elszámolást és egyebet akadályozhatnánk meg ezzel. Azt hiszem, megoldható feladat lenne. Köszönöm. (Taps.)

(14.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage