Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A Szabad Demokraták Szövetségének képviselõjétõl hallani azt alkotmánybíró-jelölés ügyében, hogy az ellenzék viselkedése álságos volt - ez fölháborító. (Zajongás és taps.)

Fölháborító azért, mert az utolsó napok eseményeiben a Szabad Demokraták Szövetsége "szerecsenmosdatást" csinált. (Közbeszólás: Micsodát?) Az elsõ napokban a pártelnök úr és a frakcióvezetõ úr úgy nyilatkozott, hogy technikai hiba történt, máskor is elõfordult, hogy a Ház nem úgy szavazott, ahogy elõre várható volt. Az ombudsman szavazását hozta példaként. Hozzáteszem: körülbelül 50-50 százalék volt az akkori arány a kormányzó pártok és az ellenzék között.

Néhány óra múlva már olyan véleményt is hallottunk, hogy az ügyben azért szavaztak ellene, mert érzelmi kifogásuk volt az alkotmánybíró úr jelölése ellen, egy korábbi szakvélemény miatt. Ezt követõen fölháborítónak tartjuk azt az indokolást, hogy a leszavazás mögött az ellenzék állhat, és amit a képviselõ úr elmondott, számháborút. Csak egyet ajánlok minden képviselõtársam figyelmébe, az Országgyûlésben 72 százalékos többsége van a kormánykoalíciónak. Minden alkotmányos rendelkezés megszavazására elegendõ 1-2 ellenszavazatra mutatni - egy 72 százalékos kormánytöbbség mögött -, ez egyszerûen felháborító. (Zajongás.)

Tisztelt Képviselõtársaim! Abban a jelölõbizottságban, amely a két alkotmánybírót jelölte, én voltam egyedül az, aki ezt a megoldást nem támogatta. Nem támogattam azért, mert az elmúlt évek eseményei bebizonyították, olyan bizalmi válság van a kormánypártok és az ellenzék között, hogy ez eredményre nem vezethet. Azt a megoldást javasoltam, tessék elfogadni az öt ellenzéki párt jelöltjét, és ha megfelelõ bizalmat adnak nekünk, megszavazzuk a kormányzó pártok jelöltjét.

Sajnos az ellenzéki pártok többsége úgy vélte, hogy bizalmat adnak, és ezért bizalom jár majd cserébe. Úgy tûnt. (Kikapcsolják a mikrofonját. Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage