Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a figyelmet. A romániai elnökválasztások, azt hiszem, hogy joggal keltik fel a magyar közvéleménynek a figyelmét, hiszen a kétmilliós magyar kisebbség, illetõleg a magyar-román kapcsolatrendszernek az érzékeny jelenléte a magyar külpolitikában indokolja, hogy a magyar közvélemény számára ez egy megkülönböztetett figyelemmel kezelt kérdés. Én azt hiszem, nem véletlen, hogy minden frakció ebben a kérdésben megnyilvánul, hiszen az elmúlt idõszakban nagyon komoly viták övezték a magyar-román alapszerzõdésnek a kétoldalú kapcsolatra gyakorolt hatását.

Nagyon röviden én úgy fogalmaznám meg a Fidesz-Magyar Polgári Párt véleményét, hogy a magyar-román alapszerzõdés - hála Istennek - nem befolyásolta alapvetõen a romániai belpolitikai fejleményeket, nem jelentett Iliescunak érzékelhetõ támogatást. Úgy értékelem, hogy az RMDSZ-nek és a magyar ellenzéknek az a figyelmeztetése, hogy egy ügyvivõ jellegû kormánnyal ne kössön a Magyar Köztársaság idõ elõtti alapszerzõdést, ez utólagosan beigazolódott.

Valóban, túl hamar köttetett meg ez az alapszerzõdés, és talán - ezt nem lehet még biztosan tudni, hiszen nem tudjuk, hogy milyen jellegû lesz az elkövetkezendõ kormány vonalvezetése - valószínûsíthetõ, hogy egy lényegesen jobb dokumentumot sikerülne aláírni az elkövetkezendõ hetekben az új román kormánnyal, mintsem amit aláírtunk az elõzõ kormánnyal. Ezen, sajnos, nem változtatnak a különféle retorikai fordulatok. Én azt hiszem, érdemes ugyanakkor remélni azt, hogy az elkövetkezendõ hónapokban a romániai magyarságnak és a kétoldalú kapcsolatrendszernek jobbra fog fordulni a sorsa, mint az elmúlt években. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage