Kapronczi Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

KAPRONCZI MIHÁLY (független): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Határozati javaslatom benyújtása elõtt - november 5-én - napirend után felszólaltam, ahol részletesen módomban állt a kórház megtartása mellett szóló érveimet közölni a tisztelt Házzal.

Az államtitkári válasz nem gyõzött meg arról, hogy a végrehajtási hatalom területén történhet megfelelõ intézkedés. Biztos vagyok viszont abban, hogy az ismert okokból az átlagnál jobban felszerelt, kiválóan mûködõ kórház, mely ma már 75 ezer állampolgár magas szintû járó- és fekvõbeteg-ellátását biztosítja gazdaságosan, eladósodás nélkül, megszüntetése és átalakítása az egyetemes magyar egészségügynek nagyobb kárt okoz, mint a SOTE oktatásfejlesztésébõl keletkezõ haszon.

Az elõzõ összefüggésbõl eredõen érthetõ az egyetemi tanács döntése. De meggyõzõdésem, hogy a SOTE Egyetemi Tanácsa ezt a döntést nehéz szívvel hozta.

Az anyagi kár mellett komoly erkölcsi és szakmai veszteséget is jelent az eddig példaképnek állított és gazdaságosan mûködõ oktatókórház tönkretétele, mert hasonló szintû budai kórház létrehozására ebben az évezredben feltehetõleg már nem lesz forrás, és a megszüntetés kapcsán történõ átalakítások költsége is a központi költségvetést fogja terhelni, az átalakítás költsége is több milliárd forint lenne.

A gazdasági szempontokon túlmenõen szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy sok ezer beteg ember sorsáról van szó, akik elkeseredetten tiltakoznak az intézkedés ellen, és a küszöbön áll egy nagyszerûen szervezett kórházi szakembergárda szélnek eresztése áthelyezésekkel és elbocsátásokkal, mely a jelenlegi helyzetben nagy részüknél megoldhatatlan egzisztenciális problémát is jelent.

A fentiek alapján kérem a tisztelt Házat, hogy határozati javaslatomat támogatni szíveskedjék! Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage