Wekler Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Köszönöm. Tisztelt Ház! A javaslatom az önkormányzati törvény módosítását célozza meg, de tárgya tulajdonképpen az ÁPV Rt.-nek a mûködése, illetve az energiaszektor privatizációjából származó bevétel egy része az önkormányzatokat illeti meg, a villamosenergia-szektor esetében 25 százalék, a gáztársaságok esetében pedig 40 százalék erejéig.

Az elmúlt két évben az Országgyûlés az önkormányzati törvény módosításával döntött az önkormányzatoknak jutó vagyonrész nagyságáról, és ebben a törvényben szabályozta azt is, hogy az önkormányzatoknak milyen egyeztetési kötelezettsége van, illetve mondta meg azt, hogy hogyan kell a villamosenergia-részvényeket az önkormányzatok között szétosztani.

Az önkormányzati törvény módosítása kapcsán viszont nem fordítottunk figyelmet az ÁPV Rt. felé a határidõ megjelölésében. A törvény nem tartalmazza, hogy mikor kell, meddig kell teljesítenie ezen kötelezettségét az ÁPV Rt.-nek, és ezt a hiányt kívánja az önálló módosító indítványom pótolni. Mégpedig azt mondván, hogy 1996. december 31-éig kellene az ÁPV Rt.-nek elsõsorban a gázrészvényeket - ahol a lemaradás nagyobb - és az önkormányzatokat megilletõ villamosrészvényeket is kiadnia.

A rövid határidõre azért van lehetõség, mert a privatizációs miniszter asszony tájékoztatása szerint az elõkészületek elég jól állnak, és lehetséges a december 31-ei határidõ tartása, és azt szeretném elérni ezzel az indítványommal, hogy ne fordulhasson elõ a belterületi föld problémájához hasonló problématömeg, és megelõzzük az önkormányzatok esetleges pereskedéseit ebben az ügyben. Kérem a tisztelt Háznak a támogatását az önálló képviselõi indítványom kapcsán! Köszönöm. (Taps a bal oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage