Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A mi beadványunknak, illetve képviselõi indítványunknak - amelyet az elõbb felsorolt képviselõtársaimmal együtt adtunk be - az volt a célja, hogy a magyar-magyar csúcstalálkozó, amelyik a Béla király úton volt, tehát az elsõ, nem a Pápán történt másodikra gondolok, ahol a kormány tisztelt képviselõi is részt vettek, ott egy zárónyilatkozat került aláírásra.

(16.40)

A zárónyilatkozatról - a tájékozódásunk szerint és a külügyminiszter úr által is mondottak szerint - bizony a külföldi diplomáciai testületek, mind a magyar külképviseleteken keresztül, mind pedig itthonról, Budapestrõl, a Külügyminisztériumból, nem megfelelõ idõben kerültek kiküldésre, illetve nem tájékoztatták megfelelõen a nemzetközi külpolitikával foglalkozó politikai résztvevõket.

Ennek következtében rendkívül rossz visszhangja volt - legalábbis a liberális magyar sajtó szerint - a magyar-magyar csúcstalálkozónak, annak a zárónyilatkozatával kapcsolatban is negatív vélemények jelentek meg a sajtóban Magyarországon és a nemzetközi sajtóban is.

Ezért mi azt kívánjuk ebben a javaslatunkban, hogy vizsgáljuk meg, hogy vajon mi volt az oka annak, hogy vagy 8-10 napos késéssel került a hivatalos álláspont a külföldi kormányok részére tájékoztatásként megküldve a Külügyminisztérium részérõl. Miért volt ez a késedelem, mert - a mi véleményünk szerint - ez okozta azt, hogy értetlenül fogadta a nemzetközi politika ezt a zárónyilatkozat részt, teljesen félreértõen informálta róla a világ közvéleményét. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage