Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Én nagyon sok mindennel egyetértek abban, amit Csépe Béla képviselõtársunk a Kereszténydemokrata Néppárt nevében itt elmondott.

Azt azonban nem tartom minden szempontból helyénvalónak és házszabályszerûnek sem, hogy amikor az Országgyûlés például ezen a héten is tárgyalja a privatizációs törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatunkat, tehát napirenden van a kérdés, akkor a napirend elõtti idõben foglalkozik a privatizáció kérdésével.

Ez az egyik, ráadásul hozzá kell tennem, hogy a törvényjavaslatunk tárgyalása hetek óta - igaz, hogy televíziós idõn kívül érdektelenségbe fullad -, mert a KDNP-n kívüli ellenzéki pártoknak még egyetlenegy alkalommal nem volt alkalmuk arra, vagy idejük, vagy érdekük, hogy hozzászóljanak, nem is beszélve arról, hogy módosító indítványt tegyenek ehhez a törvényjavaslathoz.

A másik kérdés - és ez legalább ennyire fontos -, Csépe Béla itt fölvetette, hogy helyes dolog-e, hogy egy úgynevezett kormány-részvénytársaságként mûködik az ÁPV Rt.? Ezt a kérdést azonban négy évvel ezelõtt kellett volna föltennie jelenlegi frakcióvezetõjének, Isépy Tamásnak, aki a kormány igazságügyi államtitkáraként elõterjesztette azt a privatizációs törvénycsomagot, amelyik létrehozott egy kormány- részvénytársaságot, az akkori ÁV Rt.-t, és a nemzeti vagyon nagyobb részét egy kormány-részvénytársaság kezébe helyezte, míg korábban az ÁVÜ, az egységes ÁVÜ egy állami ügynökség volt.

Ezt a kérdést akkor kellett volna saját pártjukon és saját kormánykoalíciójukon belül tisztázni. Amikor ez a kormány létrejött, akkor már egyszerûen nem volt lehetõsége arra, hogy változtasson ezen a pozíción, már részvénytársasági vagyon volt az állami vagyon nagyobb része, megoldhatatlan bonyodalmat okozott volna ennek a visszavitele egy kormányügynökség kezébe. Ezért maradt meg ez a helyzet, ha valamiért, akkor ezért az elõzõ kormányt kellene önöknek felelõssé tenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(8.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage