Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Nem tudom, hogy képviselõ úr mire alapozza azt, hogy az alapszerzõdés ellenére nyert Constantinescu - õ egy percig sem állítja ezt, õ azt mondta, hogy õ alapszerzõdéssel egyetért, az alapszerzõdés a romániai politikai életet megfelelõ irányba terelte, kihúzta a nacionalista kártyát Iliescu kezébõl is, és a választásnak ezt a méregfogát is semlegesítette.

Úgyhogy azt hiszem, hogy alapvetõen mi soha nem állítottuk, hogy Constantinescu sikere a mi sikerünk, szerintem az az õ sikere, de nehéz lenne ebben más szerepet tulajdonítani a magyar kormánynak, fõleg olyan szerepet, hogy Iliescu mellett állt volna ki. Úgyhogy azt is nagyon furcsállom, hogy egy magyar külpolitikával foglalkozó képviselõ a nyugati hatalmakat azzal vádolja, hogy Iliescu mellett álltak ki. Ez egyáltalán nem igaz. Nyugati hatalmak éppúgy, mint Magyarország, semlegesek voltak ebben a tekintetben. Nem tudhatták elõre, hogy ki fog nyerni.

Emlékezhet képviselõ úr az augusztusi-szeptemberi közvélemény- kutatási adatokra, amelyek még egyértelmûen Iliescu elõnyét mutatták. Ma már tudjuk, hogy a közvélemény-kutatást manipulálták Romániában, de egyáltalán nem volt egyértelmû a végkimenetele, és a nyugatiak éppen úgy, mint a magyar kormány, abból indultak ki, hogy azzal a Romániával kell együttmûködniük, azzal a választott vezetõséggel, amit a román nép megválaszt.

Én úgy látom, hogy mind Budapesten, mind az európai fõvárosokban örömmel fogadták az eredményt, nagyrészt azon okok miatt, amit a képviselõ úr is mondott, nagyrészt azért, mert úgy gondoljuk, hogy ma sokkal több esély van arra, hogy Románia egy demokratikus átalakuláson megy át, Románia partner lesz Magyarországgal, Románia biztosítani kívánja - nagyobb mértékben kívánja biztosítani - a kisebbségi jogokat, mint az elõzõ vezetés, és azt gondoljuk, hogy ezzel Romániának a valódi euro- atlanti integrációs esélyei is növekednek.

Tehát ezek a megfontolások vezettek minket. Mi örültünk annak, hogy Constantinescu nyert, és azt gondoljuk, hogy az alapszerzõdés semmiképpen nem hátrányára volt, hanem segítette ezt a folyamatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage