Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS, a külügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Augusztus végén a parlament lefolytatott egy rendkívüli ülésnapon egy vitát a magyar-román alapszerzõdés elõkészületeirõl. Ott az ellenzék képviselõi, többek között Németh Zsolt képviselõ úr is egy katasztrófa-szcenáriót vetített elénk, hogy mi lesz az eredménye annak, hogyha a magyar-román alapszerzõdés aláírásra kerül. Nos, ezekbõl az ellenzéki aggodalmakból egyetlenegy nem vált be.

Ilyenkor az ember mondjuk azt várná, hogy legalábbis az ellenzéki képviselõk csöndben maradnak. Azt nem várjuk, hogy azt mondják, hogy tisztelt kormány, igazuk volt ebben a dologban, pedig ez történt. Igazunk volt, de ahelyett, hogy hallgatnának, ismételten folytatják ugyanazokat a vádakat, ezúttal teljesen megalapozatlanul, amelyeket akkor is elmondtak.

Én szeretném Németh Zsolt képviselõ úr figyelmét felhívni egy nagyon fontos körülményre. Azáltal, hogy a magyar-román alapszerzõdés aláírásra került, ennek következményeképpen a romániai választási kampánynak legalábbis az elsõ fordulója, szemben minden korábbi hasonló választási kampánytól, nélkülözte a magyar kártyát. Egyik párt sem, legalábbis számottevõ párt sem azzal foglalkozott, hogy magyarok most el akarnak szakadni Romániától, erdélyi függetlenségre törekednek, hanem Romániát, a román állampolgárokat valóban érintõ kérdésekrõl folyt a vita, és úgy ítélem meg, hogy ez nemcsak a romániai románságnak, a romániai magyarságnak, hanem nekünk is az érdekeinket szolgálta. Lehet, hogy ezt a Fidesz képviselõi másképpen látják, lelkük legyen rajta.

A másik dolog, amelyet szeretnék képviselõ úr figyelmébe ajánlani, hogy egyetértünk az ellenzék képviselõjével, mindig is egyetértettünk abban, hogy az alapszerzõdés egy írott malaszt marad akkor, hogyha nincsen mögötte politikai akarat, ami végrehajtásra kerüljön. Hogyha képviselõtársamnak igaza van - és szerintem igaza van -, hogy most nagyobb esélye van az alapszerzõdés hatékonyabb végrehajtásának, akkor valóban ez a helyzet. Nem az a fontos, hogy az alapszerzõdés 7. cikk (4) bekezdésében mi van, hanem az, hogy a pótigazolat megvan-e, és hogyha ez megvan, arra kérem ellenzéki képviselõtársaimat is, hogy segítsenek az alapszerzõdés maradéktalan végrehajtásához.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage