Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm, tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A vita elhangzott részébõl teljesen világos lehet mindannyiunk számára, hogy akár Iliescu gyõzött volna, akár Constantinescu elnök gyõzött, ugye, a mostani kormánykoalíció úgyis azt mondaná, hogy mindenképpen neki volt igaza.

Õk ezt elõre látták, ez így jó. Az alapszerzõdés ebben segített. Ha Iliescu gyõz, akkor Iliescut segítette volna az alapszerzõdés, most pedig Constantinescu elnök urat segítette gyõzelemre a magyar-román alapszerzõdés.

Nos, az alapszerzõdéssel kapcsolatban az ellenzék többször is világosan, de úgy tûnik, nem eléggé világosan elmondta, hogy az alapszerzõdés a diplomáciai eszköztár részeként hasznos eszköze lehet a magyar-román megbékélés elõsegítésének is. Itt azonban, tisztelt képviselõtársaim, a kormányzat ebbõl az eszközbõl célt csinált, gyorsan akart a Horn-kormány alapszerzõdést kötni, sõt, a külügyi bizottságban az is elhangzott, hogy ha Iliescu elnök úr olyan jól ismeri a saját közvéleményét és olyan információk birtokában van, amelyek arra mutatnak, hogy a román demokrácia erõit õ képviseli, akkor ugyan bizony miért ne segítsük a kampányában Iliescu elnök urat.

A másik kérdés. Kérem szépen, komoly politikai elemzések alapján, ha nem is a százalékok, az azonban nagyrészt elõre látható volt - ha folytak ilyen elemzések a Külügyminisztériumban és másutt -, hogy nem biztos, hogy a román posztkommunista hatalom elsõ embere a helyén marad. Ebbõl le kellett volna vonni bizonyos következtetéseket.

A másik. E helyrõl is szeretnék óvni minden politikai elemzõt és minden magyar politikai tényezõt, hogy ne viselkedjen tanácsadó kibicként az RMDSZ kormányban való részvételével kapcsolatban. Az RMDSZ operatív döntéshozó testületei maguk tudják, hogy a hátralévõ egy hétben, tíz napban milyen kondíciókkal mennek ebbe a kormányba, vagy maradnak azon kívül.

Végezetül, tisztelt Országgyûlés - mert hisz a napirend elõtti felszólalás tárgya voltaképpen Constantinescu úr elnöksége volt -, a Magyar Demokrata Fórum örömmel tekint erre a választási eredményre, nem mondja azt, hogy elõre tudta, és nem örülne, (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) hogyha egy másik eredmény született volna, viszont ugyanakkor a romániai magyarság kérdéseiben, azt hiszem, hangsúlyoznunk kell a mérsékelt optimizmus szükségességét.

Köszönöm, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

(9.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage