Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon sajnálattal tapasztaltam tegnap, és kormánypárti képviselõk részérõl, tegnap meg egy miniszter részérõl, hogy ebbõl az örvendetes eseménybõl, reményteli eseménybõl, hogy Romániában olyan erõk gyõztek a választásokon, akikkel kapcsolatban van reményünk, van okunk feltételezni, hogy Romániában valódi demokráciát teremtenek, és hogy a Romániában élõ nemzeti kisebbségeket, nemzeti közösségeket végre részesítik azokban a jogokban, amikre szükségük van, amik összhangban vannak az európai normákkal és gyakorlattal.

Tehát ahelyett, hogy ezt az eseményt köszöntöttük volna, amit én szerettem volna tegnap, eszerint folytatjuk azt - ami az elmúlt hetekben is tapasztalható volt -, hogy pártpolitikai üggyé degradáljuk a romániai választást. Holott Romániában a választás nem arról szólt, hogy az alapszerzõdés ilyen vagy olyan, arról szólt, hogy milyen legyen Románia jövõje.

Én azt szeretném még ma is, hogy legalább Romániában azt szûrjék le, hogy a magyar Országgyûlés és a magyar nemzet egységesen köszönti azt az eredményt, amiben mégiscsak van okunk reménykedni, hogy változást hoz, hogy fordulatot hoz a két ország viszonyában, és hogy létrejön az a kiegyezés Románia többségi nemzete és a magyar közösség között, amire oly nagy szükség van.

Meggyõzõdésünk, hogy ez lenne az, ami nagyon jót tesz Románia nagy nemzetközi külpolitikai céljai megvalósulásához, és ez a magyar érdek is, mert mi nemcsak nyugaton nem akarunk schengeni válaszfalakat, hanem keleten sem akarunk. Ezért támogatja Magyarország a demokratikus erõk gyõzelmét Romániában, és ezt kell üzennünk Románia valamennyi lakosa számára. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage