Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A napirend elõtti hozzászólásban Németh Zsolt azt állította, hogy a kormány választási segítséget nyújtott Iliescunak. Az államtitkár úr a kétperces reagálásban ezt tételesen cáfolta. Nem felel meg egyszerûen a valóságnak. Én a kétperces idõkeretben tehát mással szeretnék foglalkozni.

Mint ahogyan az sem felel meg a valóságnak, hogy a Szocialista Párt testvérpártja az Iliescu által vezetett párt. Ön, mint a külügyekkel foglalkozó politikus, pontosan tudja azt, hogy a Magyar Szocialista Párt partnere a Petre Roman-féle szociáldemokrata párt, amellyel közösen vagyunk tagok a Szocialista Internacionáléban. (Bekiabálások, zúgolódások az ellenzéki pártok soraiból.) Ezeket a tényeket, azt gondolom tagadni nem lehet.

A Szocialista Párt eddig sem kívánta felhasználni belpolitikai célja érdekében a határon túli magyarságnak a sorsát, és ezután sem kívánja ezt megtenni. Tehát ezért elgondolkodtató az, hogy vajon milyen érdeke fûzõdhet ahhoz a Fidesznek, hogy megpróbálja szembeállítani az új román kormányt a magyar kormánnyal.

Kovács László külügyminiszter úr az elsõ reagálásokban azt mondta, hogy megnyílt a lehetõsége annak, és jó esélyt lát arra, hogy együtt végrehajtjuk az alapszerzõdést, amely egyaránt szolgálja Románia és Magyarország érdekeit, és egyaránt szolgálja a Romániában élõ magyarság érdekeit.

Én azt gondolom, ezt kellene nekünk szem elõtt tartani, és ezt semmiképpen nem szolgálják az ilyen hangvételû, ilyen felfogású napirend elõttiek. Szeretném hozzátenni: nem a kormánypártok csináltak ebbõl ilyen belpolitikai kérdést. Nem védekezés volt a kormány részérõl, nem mi hoztuk ezt ilyen összefüggésben szóba. Az önök állításait, azt gondolom egyébként, hogy ilyen összefüggésben kénytelenek vagyunk cáfolni, és ezt meg is tesszük.

A szocialista frakció véleményéhez sokkal közelebb áll az a hangvétel, amelyet Jeszenszky Géza ütött meg kétperces reagálásában, és azt gondolom, hogy az a közös felelõsség, amelyrõl õ beszélt, ezt mi is magunkra nézve így érezzük meghatározónak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage