Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A romániai választás eredményét mindnyájan ismerjük. A romániai választás eredményét a Független Kisgazdapárt már tegnap üdvözölte, és hát ma is - ebben a napirend elõtti felszólalásomban - én magam is. Üdvözlöm azt, hogy leváltásra került az Iliescu-féle csapat, az Iliescu elnök úr, és helyette egy demokratikusabb, egy Európa felé törekvõ vezetés került Románia élére.

Ezt örömmel tudjuk ünnepelni, azonban Iliescu és a posztkommunista pártjának a bukása, az egyben a magyar külpolitika veresége. A magyar külpolitika elkötelezte magát, és a Független Kisgazdapárt véleménye - és azt hiszem, nem tudnak megingatni semmiféle hozzászólások, amelyek cáfolják ezt, de semmiféle ténnyel alátámasztani nem tudják -, hogy ez bizony egy kampány-alapszerzõdés volt, és ezért mondjuk azt, hogy Iliescu bukása egyenlõ a magyar külpolitika súlyos vereségével.

Pedig, felhívom a figyelmet, és újra emlékeztetem önöket, hogy a Független Kisgazdapárt, a többi magyar parlamenti és parlamenten kívüli párt, egy csomó társadalmi szervezet - többek közt a Magyarok Világszövetsége, többek közt a Bocskai Szövetség és nem utolsósorban az RMDSZ is - milliószor felhívta a tisztelt külpolitikusok és a külügyi politikusok figyelmét arra, hogy a választások elõtt néhány héttel igen nagy könnyelmûség, igen kalandor dolog alapszerzõdést kötni.

Én az alapszerzõdés tartalmi részét nem minõsítem most, mert erre majd sor kerül a ratifikációs vitában, valamint már többször elhangzottak az észrevételeink. Ellenben azt, hogy a külügyi kormányzat nem figyel oda az RMDSZ - aki a legjobban hozzáértõ erdélyi magyar párt, amelyik összefogja a magyar választásokat -véleményére, nem figyel oda az ellenzék véleményére, a Kisgazdapárt véleményére, a Magyarok Világszövetségének a véleményére, hanem csak fújja a magáért, hogy ez milyen jó. Hát lehet magyarázni, de meggyõzni - szerintem - sem Magyarországon, sem Erdélyben, sem Romániában, sem azt hiszem, a világon értelmes embert ezzel nem lehet.

Nekünk ez a véleményünk, és ezt szerettük volna mondani.

Ugyanakkor az is hozzátartozik ehhez a történethez, hogy az anyaország - Magyarország -, a magyar külpolitika, a magyar kormány cserbenhagyta és elárulta az erdélyi magyarságot és az RMDSZ-t. Hála az istennek, az RMDSZ saját erejébõl, annak ellenére, hogy a magyar kormány mindent elkövetett, hogy ne sikerüljön, mégis olyan eredményt ért el ezen a választáson, hogy politikai meghatározó erõvé vált Romániában, és bizony tárgyalni kell velük, és bizony figyelembe kell venni õket, és hogyha a magyar helyzet Romániában javulni fog, az nem a rossz alapszerzõdésnek köszönhetõ, hanem az RMDSZ saját erejébõl való szereplésének köszönhetõ. Tehát nehogy véletlenül a kimondottan RMDSZ ellenében dolgozó magyar külpolitika most saját erényének és saját eredményének könyvelje azt el, hogy az RMDSZ talpon tudott maradni és politikai meghatározó tényezõ lett.

Ezenkívül szeretném felhívni a figyelmet - és azt hiszem, hogy ez a legnagyobb tanulsága ennek a romániai választásnak -, hogy a kelet-közép-európai államok társadalma rájött arra, hogy posztkommunista kormányokkal nem lehet megoldani azokat a problémákat, amelyek ezeket az országokat feszítik, az európai normához való igazodást, az igazi piacgazdaság megteremtését, a közbiztonságot, az erkölcsöt. És egyre inkább tapasztalható, hogy ezeket a posztkommunista kormányokat leváltják: Bulgária, Litvánia, Szlovénia, Csehország, Albánia - és így sorolhatnám ezeket a dolgokat, és ebben ez a legnagyobb tanulság, és erre hívom fel a jelenlegi posztkommunista magyar kormány szíves figyelmét, hogy ezen gondolkozzon el, nézzen körül, és igyekezzen minél elõbb átadni a hatalmát és a lehetõséget egy olyan kormánynak, amely a nemzet érdekében, a nemzet felemelkedéséért fog dolgozni. Köszönöm szépen a megtisztelõ figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

(9.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage