Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször is szeretném fölhívni az ön figyelmét, hogy amit ön itt elmondott, az teljes mértékben ellentétben áll az ön pártjának és pártja elnökének az álláspontjával, hiszen Torgyán József mindig arról beszél, hogy mindenfajta alapszerzõdést elutasít, ön meg azt mondja, hogy hiba volt az alapszerzõdést megkötni a választások elõtt. Ebbõl az következik, hogy ön szerint a választások után már helyes lett volna. Ezt a nézeteltérést tisztázza majd a párt elnökével. (Taps és nevetés a kormányzó pártok soraiban.)

Igaz ugyan, hogy ez az álláspont sokkal közelebb áll a Fideszéhez, és ezt ön most kifejezésre is juttatta - gondolom, hogy ennek a Fidesz örül kevésbé, hogy egy platformra kerülhetett önnel. (Taps és nevetés.)

Ön mindenféléket állított, amik teljesen tévesek és alaptalanok. Csak néhányat igazítsunk helyre, hogy ne maradjon helyreigazítás nélkül a parlamentben. Ön azt állítja, hogy Bulgáriában leváltották a posztkommunista erõket. Bulgáriában elnökválasztás volt, a korábbi, nem kommunista Zselju Zselev helyett egy szintén nem kommunista, demokrata, liberális elnököt választottak - a kormányban semmilyen változás nem történt. Azt állította, hogy a posztkommunistákat leváltották Csehországban. Csehországban Václav Klaus nem volt posztkommunista, és õt választották meg újra, igaz, hogy nagymértékben elõtörtek azok az erõk, akiket Václav Klaus posztkommunistáknak nevez, bár véleményem szerint nem azok. Szociáldemokrata erõk.

Én azt gondolom, hogy azt illetõen, hogy elárultuk-e a magyarságot, nem Lányi Zsolt képviselõ úr szava a döntõ - a romániai magyarságot -, hanem a romániai magyarság megválasztott vezetõi. Márpedig Markó Béla, Frunda György nem ítélték el az alapszerzõdést, és fõleg nem így értékelték el az alapszerzõdés nyomán a választások után kialakult helyzetet; egyértelmûen azt állították, hogy ez a romániai magyarság számára egy új esélyt jelent, egy új kezdési lehetõséget, új partnerséget, akár kormányon belül, akár kormányon kívül. Tehát nem valami rossz történt velük, hanem én azt hiszem, hogy valami reményt keltõ dolog történt velük.

Végezetül pedig ön azt mondta, hogy mi elköteleztük magunkat Iliescu mellett. Tudhatná, hogy nagyon kínosan ügyeltünk, hogy ne kötelezzük el magunkat Iliescu mellett, ezért nem került sor a megbékélési nyilatkozat budapesti aláírására, ezért nem került sor az alapszerzõdés ratifikálására, tehát semmi nem igaz abból, amit ön ezzel kapcsolatban állít. Köszönöm szépen.

(Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage