Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS, a külügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Hogyha ellenzéki képviselõtársaim kormánypárti politikusokra nem figyelnek, legalább ellenzéki képviselõtársaikra figyeljenek oda. Jeszenszky Géza képviselõ úr fölhívta a figyelmet, szerintem helyesen, hogy próbáljunk meg örülni, próbáljuk meg kihasználni azt a helyzetet, amely Romániában elõállt, és nem pártpolitikai csatározásokra fölhasználni.

Csapody Miklós képviselõ úrnak a figyelmébe ajánlom, szemben azzal, amit õ mondott, mi soha nem mondtuk azt, hogy alapszerzõdés következtében gyõzött Constantinescu. Önök állították ennek az ellenkezõjét. Úgyhogy mi azt gondoljuk, ez két különbözõ dolog. Belátom, ezt nehéz megérteni. Egyrészrõl van egy romániai demokratizálódási folyamat, ennek eredményeképpen Constantinescu nyert, és emellett van egy alapszerzõdés, amellyel hogyha ügyesen élünk, akkor ez mindannyiunk javát szolgálhatja.

(9.30)

De persze akkor, ha Lányi Zsolt képviselõ úr a Fidesz parlamenti frakciója nevében (Sic!) nem tekinti Constantinescut értelmes embernek, aki ugyebár támogatta az alapszerzõdést, ilyen módon abban érdekelt - gondolom -, hogy Románia és Magyarország között a konfliktus minden romániai változás ellenére romoljon, akkor természetesen (Moraj, közbekiabálások.) ... ez lehetséges, hogy a Kisgazdapártnak a magyarországi választási sikerét talán erõsítheti - szerintem nem így van, de ennek az árát újból és ismét a romániai magyarság fogja megfizetni. Ha önök ezt vállalják, lelkük legyen rajta. (Közbeszólás: Nem rajtunk áll! - Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage