Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Asszony! Valóban nagyon sok igény jelentkezik annak érdekében, hogy a büntetõ törvénykönyvet módosítsuk. A büntetõ törvénykönyvet 1993 óta több mint nyolc ízben módosítottuk, azonban az életben igen ritkán alkalmazzák azokat az új tényállásokat, amelyek bekerültek a büntetõ törvénykönyvbe.

A jelenleg zajló bûncselekmények felderítéséhez és Aldözéséhez nem a büntetõ törvénykönyv hiányosságai jelentenek akadályt, hanem az, hogy a bûncselekmények felderítése nem történik meg.

Valóban sok szakmai vita folyik a bûnszervezethez tartozás meghatározásáról. Valóban a jogalkalmazók különbözõ álláspontot foglalnak el. Ez azonban része annak az átfogó munkának, aminek eredményeképpen - és errõl is tájékoztattam az Országgyûlést és a nyilvánosságot - 1997 márciusában a Ház elé kerül a büntetõ törvénykönyv szankciórendszerének áttekintése, büntetési rendszerének áttekintése, és ekkor kerülhet sor olyan új elemek beiktatására, amelyeket nem lehet kiszakítani a büntetõ törvénykönyv egészébõl és egységébõl.

Azt sem tartom természetellenesnek, hogyha a tárcák között vannak viták. Hiszen a belügyminiszter úr más oldalról közelíti meg, a rendõrség oldaláról, és az igazságügy-miniszter is más oldalról közelíti meg, hiszen a büntetõ törvénykönyv a jogrendszer olyan fundamentuma, aminek egységességét és logikáját nem lehet havonta megtörni, és csak egy átfogó módosítás adhat arra esélyt, hogy alkalmasabbá váljon a bûncselekmények elleni küzdelemben.

De még egyszer hangsúlyozom: nem a büntetõ törvénykönyv jelenti az akadályát az eredményes felderítésnek, hanem nyilvánvaló az esetek sokasága és bonyolultsága, ami miatt nem jut el az ügy még a vádemelésig sem. Ugyanakkor nagyon széles jogosítványokkal rendelkeznek a bûnüldözési szervek, hiszen a rendõrségi törvény, a titkosszolgálati eszközök alkalmazásának engedélyhez kötött és azon kívüli lehetõségei (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) nyilvánvalóan jobban felhasználhatók, és ebben az esetben több bûncselekményt lehet felderíteni. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage