Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Én Gellért Kis Gábor elnök úr beszámolójához szerettem volna egy adalékot elmondani, amelyben is közölte, hogy az egyházak finanszírozása rendben van. Sajnálatos módon azt kell mondjam, képviselõtársaim, hogy az egyházi felsõoktatási intézmények finanszírozása nincsen rendben, hiszen szemben minden más intézménnyel, itt 80 ezer forintot kapnak képzési normatívaként az egyházi felsõoktatási intézmények, és a fenntartói normatívából pedig csak 50 százalékot.

(10.10)

Miután a parlament elfogadta a felsõoktatási törvényt, és a felsõoktatási törvény a szektorsemlegességet biztosítja, én nem hiszem, hogy jó lenne egy olyan elképzelés, hogyha egy magyar- történelem szakos hallgató egy egyházi felsõoktatási intézményben kap diplomát, akkor feleannyi pénzt kell hogy fizessen a költségvetés, mint az, aki mondjuk az ELTE-n vagy más bölcsészkaron tanul. Mi többpárti módosító indítványt nyújtottunk be - és majd a részleteit el fogom mondani -, de úgy hiszem, hogy az emberi jogi bizottságnak ezt nagyon komolyan kellene venni.

A másik, amire szeretném felhívni a figyelmet - és úgy tudom, hogy a bizottságban vita folyt arról -, hogy a taxonómián kívüli kisebbségek kulturális támogatására jelen pillanatban költségvetési támogatást kíván nyújtani a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium. A kisebbségekrõl szóló kétharmados törvény, amit igen nagy körültekintéssel és több mint másfél éves vita után elfogadtak a kisebbségi önkormányzatok, és elfogadott a parlament, nagyon rossz néven vették azt, hogy most olyan beterjesztés történik a költségvetés kapcsán, ami ezt a kétharmados törvényt felrúgja.

Természetesen lehet újabb kisebbségeket a taxonómiába felvenni, lehet a 13 kisebbségen kívül újabbakkal számolni, de akkor ezt be kellene terjeszteni, és nem ilyen suttyomban kéne a költségvetési törvénybe betenni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki sorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage