Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Szentkuti Károly képviselõtársam hozzászólásához szeretnék most aktuálisan hozzászólni.

Szentkuti Károly képviselõtársam a szabaddemokraták eddig követett gyakorlatával némileg ellentétes - bár talán azt is mondhatnám, hogy a költségvetési vitában megszokott -, ellentétes módszerrel operált. Nevezetesen arról van szó, hogy nyilvánvalóan egy gazdasági folyamatban a költségvetés tárgyalásakor nem lehet csak a dolognak az egyik lábát nézni, az egyik oldaláról vizsgálni a dolgokat.

Mindenki tudja, hogy általában az intézményeknek, közszférának, önkormányzatoknak a forrásai meglehetõsen szûkösek. Ezt azonban csak egyoldalú forrásbõvítéssel rendezni az nagyon veszélyes dolog, és nagyon veszélyes irányultságot is tartalmazhat és eredményezhet.

Arról vagyon szó tulajdonképpen, hogy a személyi jövedelemadó oldalán a tanácsi alapítású vállalatok bevételébõl származó, önkormányzati tulajdonú részoldalon és részint a fõvárosi tûzoltóság normatív támogatásának a megemelése oldalon - magam nem tudom, hogy hány milliárd forintot -, de saccra olyan 10-15 milliárd forintot, 12-15 milliárd forintot szeretne az önkormányzati szféra számára pluszforrásként biztosítani.

Ez persze egy üdvözlendõ dolog, nagyon jó lenne többet osztani, csak akkor hozzá kellene tenni, hogy ennek milyen másik oldalát kell lekeríteni, vagy pedig azt kell mondani, hogy ezt még akkor is preferálni kell, hogyha ezzel a költségvetés összes hiánya növekszik meg. Ez az egyik dolog.

A másik dolog pedig, mind a három felvetés tulajdonképpen vizsgálható úgy is, hogy ez összességében minden önkormányzat számára kedvezõ döntés-e, vagy az önkormányzatok egy csoportja számára kedvezõ döntés. Meggyõzõdésem az, hogy mind a három felvetése igazából a nagyvárosok és a fõváros elõnyeit helyezi elõtérbe, és a kistelepülések, vagyonnal nem ellátott települések, az egyébként is rossz helyzetben lévõ települések kárára menne hosszú távon mindenféleképpen.

Én úgy gondolom, hogyha a feladatokhoz kötött források és az szja-források között kell választani, akkor a tisztesség és a feladatokhoz való kötõdés mindenféleképpen az elõzõ forrás biztosítását helyezi elõtérbe. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage