Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselõtársam! Nem kívántam hozzászólni, de Molnár Péter hozzászólása inspirált, nevezetesen abban, hogy az egyházak is jól fognak járni. Hát én kötve hiszem azt, amit itt képviselõ úr elmondott. Talán ha még lenne bizalom ebben a kormánykoalícióban, akkor még én elhinném az õ gondolatait.

De ugyan mibõl tudja bebizonyítani, amikor a templombajáróknak a nagy része nyugdíjas, adót nem fizet, hogy az egyházak ezzel az 1 százalékkal jól fognak járni? Számtalan olyan helye van az adózó állampolgároknak a sporttól kezdve különbözõ egyéb alapítványokon keresztül, ahova ezek a támogatások, illetve az 1 százalék adója eljuthatna.

Egy biztos - és ebben igazuk van a történelmi egyházaknak -, hogy ez az õ helyzetükön nem sok mindent javít, mert a templombajáróknak, a hívõknek a közössége minimálisan keresõ ember és minimálisan adózó ember.

A társadalomnak az elmúlt idõszakban - minthogy két, de inkább három generáció nõtt föl hit nélkül és vallási tudat nélkül -, nem hiszem, hogy ezek az emberek, akik ma valamilyen formában adót fizetnek, hogy ezreknek az lesz az elsõ kötelességük, hogy az egyházakat támogatják.

Én úgy gondolom, hogy hamis az a gondolkodás, amikor képviselõ úr azt mondja, hogy az egyházak is jól fognak járni azzal, hogy az 1 százalék személyi jövedelemadót majd õk megkapják, mert a társadalom nagy része, az adózó állampolgárok nagy része majd oda fogja átutalni. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage