Iványi Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

IVÁNYI TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Bizonyára megbocsátják nekem, hogyha nagyon röviden fogok szólni egy nagy jelentõségû, véleményem szerint súlyos kérdésrõl, ez pedig a pedagógusok bérezése. Korábban is elhangzott már részünkrõl, hogy a közalkalmazotti bértábla nem képes megnyugtatóan kezelni a pedagógusok bérezését. Meglehetõsen merev ez a rendszer, és mindenképpen újragondolásra szorul. Ez egy régi vita, évekre nyúlik vissza, és a vitatkozó felek többnyire egyetértenek abban, hogy legalábbis újragondolandó, hogy a pedagógusoknak a közalkalmazottak között való kezelése mennyire elõnyös a szféra számára; de odáig is el szoktak ezek a viták jutni általában, hogy mindenképpen szükség van egy önálló pedagógusbér-táblára. Ezzel mindezidáig adósak vagyunk annak ellenére, hogy a nyáron elfogadott módosított közoktatási törvény említést tett az önálló pedagógusbér-tábla megalkotásáról.

Mi ezt a hiányt igyekeztünk pótolni, amikor benyújtottunk egy saját javaslatot. Úgy gondoljuk, hogy ez az önálló bértábla képes arra, hogy a pedagógusok differenciált bérezésének a problémáját megoldja, a jelenleginél kedvezõbb elõmeneteli lehetõséget kínál a pedagógusok számára. Biztosítja ugyanakkor, hogy a szakmai elõmenetel a szakvizsga és a szakirányú továbbképzésekkel szerzett krediteknek a bértáblába való beépítésével a pedagógus bérek által ösztönözhetõvé váljon. Nagyon lényegesnek tartom a módosító indítványunknak azt az elemét, amely a bérek 10 százalékának mértékéig lehetõséget teremt a differenciálásra. Ez egy komoly lehetõséget teremt a minõségre érzékeny rendszer felé való elmozdulásra.

A benyújtás óta - mivel néhány napja nyújtottuk be ezz a módosító indítványunkat - visszajelzéseket természetesen kaptunk ezzel kapcsolatban. Két elemre hívnám fel a figyelmet. Egyrészt, nagyon jó a visszhangja annak, hogy ez a bértábla végre így megszületett, és arra a meggyõzõdésre juthattunk, hogy helyesen döntöttünk, amikor ezt beadtuk. A másik eleme a visszajelzéseknek az, hogy a táblázat néhány eleme pontosításra szorul, és ezért kapcsolódó módosító indítvány formájában nyújtunk be egy olyan változatot, amely ezeket a hibákat korrigálja.

Egy mondat erejéig még egy módosító indítványra szeretnék utalni, ami szintén a parlament elé kerül reményeink szerint, ez a kéttannyelvû iskoláknak a normatívájával foglalkozik. A kéttannyelvû iskolák normatívájának a megemelését javasoljuk több képviselõtársammal közösen. Igazából az eredetileg tervezett normatíva kétszeresét javasoljuk, amely még mindig nem éri el a korábbi mértéket. Úgy gondoljuk azonban, hogy egy olyan tevékenységet folytatnak a kéttannyelvû iskolák, amelynek a megfelelõ megbecsülése, illetve a mûködési feltételek megteremtése mindenképpen lényeges feladat. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage