Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Két témában szeretnék néhány gondolatot önökkel megosztani.

Az Állami Számvevõszék munkájával kapcsolatosan szinte egyöntetû pozitív megítélés van az ebben az Országgyûlésben. Az Állami Számvevõszék érdemi munkáját végzõ dolgozók - speciális jogállásuknál fogva - semmilyen más keresõ foglalkozással nem foglalkozhatnak, nem ûzhetnek, csak ami az alaptevékenységgel összefüggõ munkájukat jelenti. Minden évben ezért terítéken volt az, hogy az Állami Számvevõszék keresõ foglalkozásban korlátozott dolgozói részére milyen arányos pótlékot lenne indokolt megállapítani.

A számvevõszéki bizottság - bizottsági módosító javaslattal - egy olyan konstrukciót terjesztett a parlament elé, ami automatikusan megoldaná ezt a kérdést azáltal, hogy nem önmagában az Állami Számvevõszék dolgozóira vonatkoztatná a pótlékmegállapítást, hanem általában a közszférában dolgozó pótlékszintjéhez igazítja a mindenkori különbözeti összegeket. Én úgy gondolom, hogy tekintve a jelentést - valamennyi bizottság, aki ezzel foglalkozott, helyeselte és elfogadta, és a kormány is támogatja ezt a módosító javaslatot -, úgy gondolom, hogy ez a 93 millió forint, ami a költségvetés kiadási öszegeit nyilvánvalóan növeli, ez megéri azt, hogy az Állami Számvevõszék dolgozóinak pozitív megítélése anyagiakban is kifejezésre jusson.

A másik téma, amivel foglalkozni szeretnék, az több képviselõtársammal közösen beadott módosító javaslat, dr.dr. Lusztig Péter és Jauernik István képviselõtársam hasonló javaslattal állt elõ, és ez a Belügyminisztérium dolgozói és ezen belül kiemelten az ORFK dolgozói lakásépítési lehetõségét, lakáshoz jutási lehetõségeinek a mozgásterét akarja bõvíteni.

Mirõl is van szó? Valamennyien tudjuk, hogy ha valahol, akkor a közrendvédelemmel foglalkozók között nem indokolt a költségvetési szigorítás maximális és arányos - a többi szervezetéhez arányos - alakítása. A költségvetés is tulajdonképpen önállóan és kiemelt területként foglalkozik a rendvédelmi szervezetekkel. Azokban a konzultációkban, amiket az ORFK képviselõivel mi folytattunk, ez kifejezésre is jutott, igazából semmi komolyabb feszültségpontot az ORFK képviselõi nem tártak fel elénk.

Egyetlenegy témában volt igazán gond, és van igazán gond: az, hogy a teljes rendõrségi szférában 300, azaz összesen 300 millió forint áll rendelkezésre lakásépítési támogatásokra. Ezt az összeget összehasonlítva a többi kormányzati szervezet lakásépítési lehetõségeihez alacsonynak minõsítettük. Erre vonatkozik módosító javaslatunk, amely legelsõsorban az ORFK, de a határõrség, a tûzoltóság és a polgári védelem részére többlettámogatást irányoz elõ.

A javaslat indoklásaként megemlítem azt is, hogy a rendõrség állandó és egyre élesebb létszámhiánnyal küszködik. Ma egy rendõr kiképzése - egy közrendõr kiképzése - már mintegy másfél millió forintba kerül a költségvetésnek. Ugyanakkor a kiképzett rendõrök nagyon jelentõs létszámban elhagyják a pályát, mert munkabérük, jövedelmük nem éri el azt a szintet, amibõl a családjaikat el tudnák tartani.

Annak is tudatában vagyok, hogy ezen sarkosan változtatni a mai körülmények között nem lehet, ezért tolmácsoltam, és szívesen adtam a nevemet ahhoz a módosító javaslathoz, ami a rendõrség létszám-, foglalkoztatási problémáját a lakáskérdés megoldásán keresztül kívánja elõsegíteni. Ezzel erõsítenénk a rendõrség létszámmegtartó képességét, ugyanakkor nyilvánvalóan valamilyen formában, valamilyen szintig javítanánk az ott dolgozók szociális körülményeit is, hiszen saját lakáshoz jutás esetében kevesebb lakásfenntartási keretet kellene nekik költségvetésükbõl biztosítani.

Nem arra gondoltunk természetesen - és félreértések elkerülése végett szeretném hangsúlyozni -, hogy a rendõrség magas beosztású állománya részére kívánunk lakásépítési támogatási lehetõséget bõvíteni. A mi javaslatunk egyértelmûen arra szólt, hogy a legénységi állomány részére adjuk meg azt a lehetõséget, hogy tartós foglalkoztatás vállalása esetén lakásproblémájukon a rendõrség különleges módszerek bevonásával is segíthessen.

Egyet szeretnék még mondani, ami nagy elõrelépés az elõzõ évekhez képest, hogy az ORFK úgy a létszámgazdálkodásában, struktúrájában, mint pedig költségvetési gazdálkodásában a decentralizálás mellett döntött. És ez a lakásépítési támogatás is tulajdonképpen az a kör, ami nem csak az ORFK kereteit bõvíti, hanem értelemszerûen a megyei rendõrségi szervezetek gazdálkodási kereteit, és ezeken keresztül pedig a kapitányság gazdálkodási kereteit is bõvíti és javítja. Úgy gondolom, hogy ez a 400 millió forintos nagyságrendû összeg ez nagyon jó helyre fog menni, részint hozzájárulhat a létszámproblémák mérsékléséhez, esetleges megszüntetéséhez, ezért kérem tisztelt képviselõtársaimat a javaslat támogatására. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage