Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Képviselõtársam! Mint bizonyára az ön figyelmét sem kerülte el az elmúlt években, az elmúlt 6-7 évben Magyarországon jelentõs változások történtek mind a társadalomban, mind a gazdaságban.

Ezek a változások, sajnos, jó néhány negatív kísérõjelenséggel együtt történhettek. Ilyen negatív kísérõjelenség például a bûnözésnek az ugrásszerû növekedése, itt, amíg a '80-as évek elején még 40-50 ezer ismertté vált bûncselekményrõl számolhattak be, addig a '90-es évek elejére - nem '95-ben, nem '96-ban, hanem a '90-es évek elejére - ez a szám már meghaladta a 400 ezret.

Amirõl Budapest rendõrfõkapitánya szólt, nyilvánvalóan egy pszichikai határt említett, hisz' valóban egy olyan jellegû bûncselekményeknek most már mondhatni azt, hogy tömeges elõfordulásával állunk szemben, ami eddig ismeretlen volt, ami olyan mélységben sokkolja a lakosságot is, ami valóban eddig szokatlan volt.

Tehát hogyha azt kérdezi ön, hogy milyen határról beszélnek, erre azt kell mondanom, hogy az 1996. elsõ féléves statisztikák szerint egyébként mintegy 215 ezer az ismertté vált bûncselekményeknek a száma, ami szerint gyakorlatilag stagnál Magyarországon a bûncselekményeknek a száma. Tehát nem kell pánikhangulatot kelteni azonkívül, hogy ezen bûncselekményfajták sajnos, egyébként pedig azt keltenek. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage