Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A jelenlegi kormányzat immár harmadik éve van hatalmon, és sok esetben csak szemlélõje a magyar mezõgazdaság vergõdésének, mindennapi gondjainak, rendszeresen megjelenõ, árutermeléssel kapcsolatos szervezetlenségeinek és végül, de nem utolsósorban a vidék elnéptelenedésének és rohamos elszegényedésének. Az elmúlt tíz évben egy-egy térségben szinte felére csökkent a népesség száma.

A kereszténydemokraták szerint elfogadhatatlan ez a vidékpolitika, de elfogadhatatlan az a debreceni agrárfórumon elhangzott miniszterelnöki õszinte beismerés, hogy alábecsülték a mezõgazdaságban mutatkozó gondok, bajok nagyságát és jelentõségét.

Önök azért nyerték meg a választást, mert még ma is azt hangoztatják: az elõzõ kormány tönkretette a mezõgazdaságot. De még jobban elfogadhatatlan az az állítás, hogy az államapparátus az egymással ellentétes nézetek, lobbyk és törekvések között vergõdött és vergõdik még ma is, és sodródik a különféle kihívások között.

Hol van a beígért nemzeti agrárprogram? Hol van a mezõgazdaságban oly fontos kiszámíthatóság, amely minimum 5-10 év, és kormányokon átívelõnek kellene lennie? És hol van a szakértelem, és hol maradt a vidék fejlesztése és az ország dolgainak rendbetétele?

A rendszerváltás sikertelensége a mezõgazdaságban csak részben - és nem elsõsorban - függ össze a földkárpótlással és a privatizáció gyakorlatával. A kereszténydemokraták szerint ettõl sokkal nagyobb gondot jelentett, hogy a gazdálkodókat, az agrárértelmiséget vagy a mezõgazdaságba belecsöppent vagy rákényszerült embereket magukra hagyták, úgymond közéjük dobták a gyeplõt, feltételezve azt a téves értelmezést a mezõgazdaság tekintetében, hogy majd a piac megoldja a termelõk problémáját. De ezt csak a hozzá nem értõ, felkészületlen gazdasági, politikai vezetõk állíthatják.

Kérdezem ezért miniszter urat: hogyan készül az európai uniós csatlakozásra a magyar mezõgazdaság és a minisztérium, és készül- e egyáltalán? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage