Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Valóban a pedagógusok a foglalkoztatottak azon rétegébe tartoznak, akik a képzettségi szintjüknek megfelelõ nemzetgazdasági átlagkeresetnél kevesebbet keresnek. S ez nem új keletû fejlemény, ez nagyon régóta így van, amelyen az elõzõ kormányzat sem tudott változtatni, és radikálisan a jelenlegi kormányzat sem tudott.

1996. január 24-én a közalkalmazottak bérviszonyainak stabilizálása, javítása érdekében olyan megállapodást kötöttek az intézményfenntartók, a kormány és az önkormányzatok a szakszervezetekkel, amely a nemzetgazdaságra elõzetesen számított 19,5 százalékos keresetnövekedést helyezett kilátásba a költségvetési intézményi szférában, s ezen belül az oktatási gazatban is.

A kormány ebbõl február 1-jétõl átlagosan 10 százalékos illetménynövelést, illetve szeptember 1-tõl további 5 százalékos illetménynövelést vállalt, valamint a '92. július 1-je elõtti teljes munkaviszony beszámítását a közalkalmazottaknál '96. január 1-jétõl. Az elsõ háromnegyed évi elõzetes adatok alapján valóban a költségvetési szféra keresetnövekedése mindössze 12,7 százalékos volt, s ezen belül az oktatási ágé csak 8 és 9 százalék közötti volt.

Az elmaradásban nem jelentéktelen szerepe van annak, hogy az oktatási intézmények túlnyomó többségét fenntartó önkormányzatok a megállapodásból rájuk háruló kötelezettséget néhol nem tudják, néhol nem akarják tudomásul venni, s a megállapodás teljesítéséhez szükséges forrásokat teljes egészében a központi költségvetésbõl várják. A központi költségvetés azonban nem képes a felzárkóztatás teljes számláját egyedül állni.

Mint ismert, e hónap végén, a jövõ hó elejétõl kapják kézhez az intézményi közalkalmazottak, köztük a pedagógusok, azt az egyszeri kifizetést, amelynek 6,7 milliárd forintos összegét a kormány a központi költségvetésbõl különítette el, s amelynek nagy része - 5,7 milliárd forint - az önkormányzati, túlnyomórészt oktatási intézmények, közalkalmazottak bérhelyzetét javítja.

Ezt, valamint a közalkalmazotti bértábla szeptemberi emelésének az éves keresetére gyakorolt hatását figyelembe véve a pedagógusok éves bérnövekedése valóban mindössze 13-14 százalékra várható ebben az évben. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Amint reméljük, az önkormányzatok is felülvizsgálják gazdálkodásuk mozgásterét, talán a fenntartói arányuknak megfelelõen õk is hozzájárulhatnak még idén a források bõvítéséhez. Arról, hogy a következõ évben mit tudunk tenni, majd az egyperces válaszban beszélek. Köszönöm szépen. (Gyér taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage