Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Asszony! Képviselõ asszony feltett egy olyan kérdést, ahol szembeállít két pályázatot, és arra kéri a tárcát, hogy a két pályázat között tegyen különbséget, ezenkívül arra kér választ, hogy hogyan és mit tehet egy képviselõ azért, hogy a pályázati elbírálások sikeresek legyenek.

Felhívnám tisztelt képviselõtársaim figyelmét arra, hogy ez év március 19-én szavaztuk meg a területfejlesztési törvényt. A területfejlesztési törvény pontosan és korrekten meghatározza azt, hogy a megyei területfejlesztési tanácsok milyen pályázati rendszer keretében és milyen összetételben dönthetnek a hatáskörükbe utalt pénzeszközökrõl, s azokról a fejlesztési célokról, amelyet õk a prioritásrendszerükben meghatároznak.

Én megvallom õszintén, és én azt gondolom, hogy azzal valamennyi képviselõtársam egyetért, hogy ezeknek a pályázatoknak az elbírálása nem pártállás, hanem objektív és átlátható feltételrendszernek a kérdése.

Az 1996. évi XXI. törvény, ami a területfejlesztés és területrendezésrõl szól, ez évben elõször biztosított arra lehetõséget, hogy a megyei területfejlesztési tanácsok területfejlesztési célelõirányzat decentralizált kereteirõl és a területi kiegyenlítést szolgáló céljáról és a támogatásokról döntsön. Ez szakértõk bevonásával s természetesen az általuk kialakított szempontrendszer szerint történik.

A képviselõ asszony által mint ellenpéldaként állított és említett pályázat Kunágota településen megvalósítandó terménytárolót és terményszállítót és termelõ infrastrukturális fejlesztéshez nyújtottak be pályázatot, ezt a célelõirányzat- támogatásra nyújtották be, melyet a jogszabályok lehetõvé tesznek.

Felhívom mindannyiunk figyelmét arra, hogy ezt a megyei területfejlesztési tanács, mint autonóm szervezet, a rá vonatkozó jogszabályok szerint tette meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage