Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! A kormányzat az oktatás, a tudomány helyzetét ellehetetleníti, anyagi feltételeit nem biztosítja. Ugyanígy járt a kultúra területe is. Közéleti szereplõit pedig fenyegetések érik, provokálják õket. Egy kulturális mû igazi életéhez, úgy gondolom, három dolog legalább kell.

Kell egy író, aki megírja a mûvet. Kell egy kiadó, aki kiadja ezt, és kell egy könyvesbolt, ahol meg lehet venni, amin keresztül eljut valakihez ez a mû. Legyen ez regény, vers, színdarab vagy esszé.

Az írót a '96-os tb alapján honoráriumát tb-járulék terheli. Ezzel fenyegette Medgyessy Péter miniszter úr e terület résztvevõit. Mégis azért sikerült egy olyan kompromisszumot a parlamentben létrehozni, ami megakadályozza ezt.

(14.30)

Egy kiadó megjelenteti az irodalmi mûveket akár folyóiratban, akár könyvben, ez azonban nehezen történik, hogyha olyan provokációk keletkeznek ezen a területen, amit a Folyóiratok Ligájának titkára tett, ahol azt javasolta, hogy a Nemzeti Kulturális Alapból bizonyos folyóiratok ne kapjanak támogatást. Érdekes módon ezek az újságok mind olyanok voltak, amelyek egyébként nem kaptak Soros-támogatást. Sajnos ettõl a javaslattól a mûvelõdési kormányzat nem határolta el magát.

A harmadik dolog, amirõl beszélek, ez a könyvterjesztõ hálózat. Most van privatizáció alatt az egyetlen vidéki könyvesbolthálózat, amelyik az ÁPV Rt. tulajdonában van és amelynek neve Bibliofil Kft. A hét végén közzétett nyilatkozatukban 116 közéleti személyiség - köztük jó néhány írószövetségi tag - tiltakozott és megfelelõ garanciákat követelt.

Kérdezem én a tisztelt miniszter asszonyt, hogy tud-e arról, hogy a kulturális bizottságban olyan megállapodás született a privatizációs miniszter és a kulturális minisztérium között, hogy két félnek fogják ezt a hálózatot privatizálni, és hogy hogyan kívánja garantálni azt, hogy szakmailag hiteles és a magyar kiadók által támogatott vevõ kapja meg ezt a könyvhálózatot? Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok oldaláról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage