Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Államtitkár Úr! Mindenekelõtt szeretnék mielõbbi gyógyulást kívánni Kuncze Gábor miniszter úrnak, aki a múlt kedden azt mondta egy interpelláció kapcsán, miszerint õ nem értene azzal egyet, ha a Belügyminisztérium köztisztviselõi cipõfelsõrészt készítõ vállalkozásban vennének részt. Azt tehát tudjuk, hogy suszter ne legyen a köztisztviselõ, de mi a helyzet akkor, hogyha a belügyminiszter vezetõ köztisztviselõje mint reklámember bukkan fel egy hetilap hirdetési oldalán?

Egy hetilapban a múlt héten meghökkenve olvashattuk, hogy Krizsai Tibor, a BM Adatfeldolgozó Hivatal vezetõje egy teljes lapnyi terjedelemben fényképével, beosztásának megjelölésével népszerûsíti egy nagy világcég számítógépes adatnyilvántartó rendszerét. Nem nevezem meg a céget, mert nem szeretnék a kampány részese lenni. Egyébként is az a véleményem, hogy nem is nagyon szorul rá, olyan jóhírû.

Tudom, hogy ma még nincs törvényi szabályozása a reklámnak, nem is lesz egyhamar, a kormány kihúzta ennek az évnek a jogalkotási programjából, nem fér ide be. Ezek szerint tehát a köztisztviselõi törvényre vagyunk utalva, amely a következõket tartalmazza: "A köztisztviselõ nem folytathat olyan tevékenységet, amely hivatalához méltatlan vagy amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné." Nos, normális körülmények között ez elég is lenne, én mégis aggódom a jelenség kapcsán, hiszen mi lesz majd, ha a törvényi tilalom híján az Igazságügyi Minisztérium szögesdrótokat, bilincseket vagy rácsokat fog népszerûsíteni? Mi lesz, hogyha a Külügyminisztérium olyan írásmintákat fog reklámozni, amely alapszerzõdések megkötését könnyíti meg és kívánságra akár többféle értelmezést is lehetõvé tesz, extrákat, toldalékokat, lábjegyzeteket is tartalmazhat? Mi lesz, hogyha a privatizációs miniszter egy olyan különös szaknévsort, zugírászok és szélhámosok szakértõi névjegyzékét fogja ajánlani külsõ tanácsadói megbízásra?

Sajnos, ezt múlt idõben kellett volna mondani, mert ez megtörtént. Mi lesz, hogyha a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetõi diszkrét lehallgatókészülékeket és poloskákat fognak reklámozni? Mi lesz, hogyha a Népjóléti Minisztérium tisztségviselõi összecsukható kórházi ágyakat fognak - bezárt kórházakért cserébe - ajánlani?

Szóval, államtitkár úr, mi az ön álláspontja a reklámemberként fellépõ vezetõ köztisztviselõt illetõen? (Taps az ellenzéki oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage