Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Közép-Európa legnagyobb építõipari vállalata volt a 43. számú Állami Építõipari Vállalat. Fénykorában négy házgyárat mûködtetett. Közel 10 ezer dolgozót foglalkoztatott és több, mint 500 ezer lakást épített fel. A lakások minõségén persze lehet vitatkozni. Egy azonban biztos, sok-sok ezer családnak adtak otthont.

Ez a vállalat azután a 90-es évek elején egész egyszerûen eltûnt. A munkásokat szélnek eresztették, lakás nem épül, a vezérkar viszont megmaradt, illetve hozzálátott a privatizációhoz. Mintegy 6,5 milliárdra becsülték könyv szerinti értékét ez idõ tájt, a 43-as Állami Építõipari Vállalatnak. Megkezdõdött a felszámolás, és a felszámolás során ez a vagyon eltûnt, pontosabban szólva átment a vállalat vezérkarának és klienseinek Kft-ibe, részvénytársaságaiba szinte teljesen ingyen.

Ma ott tartunk, hogy ismereteink szerint, az azóta is felszámolás alatt lévõ vállalat 2,5-3,5 milliárd forint hiánnyal bír, melyet természetesen a költségvetés fog rendezni. Eközben egyetlen szociális célú lakás sem épült.

Úgy tudom, hogy a kormány - ellenõrzendõ a privatizációt - választási gyõzelme után több bizottságot hozott létre azzal a céllal, hogy megvizsgálja a volt nagyvállalatok sorsát és kiderítse, hogy mi lett a vagyonukkal. Egy ilyen bizottságnak az élén állt akkor Csiha Judit, igazságügyi államtitkárként.

Bár a vizsgálat témaköre titkosnak minõsíttetett, az újságokból tudni lehetett, hogy mintegy 35 volt nagy állami vállalat szerepel a listán, és ezek sorában a 43-as Állami Építõipari Vállalat a harmadik volt.

(15.00)

Ugyanakkor ezt mondhatni úgy, hogy magyarul elkenték ezt az ügyet. Tudomásomra jutott ugyanakkor, hogy más bizottságok feltárása nyomán alapos gyanúként fogalmazódott meg a hûtlen kezelés vádja, s rendõrségi illetve ügyészségi vizsgálatot is kezdeményeztek. A kérdésem az államtitkár úrhoz: Hol tartanak ezek a vizsgálatok, s milyen eredményre vezettek, s van-e remény a személyes felelõsség megállapítására, a szankcionálására. Várom megtisztelõ válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage