Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kérdésem arra vonatkozik, hogy hogyan kezeli a Külügyminisztérium a Tocsik Mária (Sic!) nevéhez kötött korrupciós botrányt, mely rendkívül kedvezõtlenül árnyékolja be a külföld Magyarországról kialakított képét, amelyrõl pedig tudjuk, hogy e nélkül sem volt igazán kedvezõ.

A nemzetközi sajtó sajátos csemegeként foglalkozik a Tocsik- üggyel, amelyet napjainkban a poszt-szovjet térség egyik leggusztustalanabb gazdasági botrányának tartanak. A Tocsik-ügy azonban nem egyszerûen gazdasági bûncselekmény, hanem a Horn- kormány mögötti politikai erõk igazi arcának leleplezõdése. S bár a Neue Züricher Zeitung október közepén még azt írta, idézem: "a Tocsik-ügyért egyedül a szocialistákat terheli a felelõsség" -, jelezve, hogy többek között Szokai Imre a miniszterelnök szûkebb külügyi baráti köréhez tartozik, azonban azóta világossá vált, hogy csak kettõt említsek, Virágh Attila ÁPV Rt. elnökhelyettes vagy Bernhardt Barnabás SZDSZ ügyvivõ személyében érintett bizony az SZDSZ is.

A bajban a két kormánypárt egymásra mutogatása nem segít, sõt a külföldi megfigyelõ számára kormányválsággal is fenyeget. A minisztérium - és ezt kérdezném az államtitkár úrtól -, adott-e tájékoztatást a külföldi magyar misszióknak a Tocsik-ügy kapcsán kialakult helyzetrõl, az ÁPV Rt. további mûködésérõl, hogy a Budapesttõl távoli magyar diplomatáknak ne - az egyébként is késve érkezõ - napilapokból kelljen kisilabizálniuk, kikövetkeztetniük az otthoni helyzetet.

Különösen fontos lenne a korrekt és gyors tájékoztatás, fontos befektetõink felé. Hogy elkerüljük a Hungar Hotels-ügy idején kialakult bizalomvesztést, amelynek következtében leállt a Magyarországra irányuló tõkebefektetés, és ez is benne volt a Bokros-csomag kapkodó elfogadásában.

A Külügyminisztérium szóvivõje 1996. október 8-án úgy ítélte meg a Tocsik-ügyet, idézem: "nem érzékeljük, hogy ez az ügy mostanáig nagyobb hullámokat vetett volna".

Kérdésem tehát az, hogy ön szerint helyzetünk továbbra is ennyire zavarmentes-e, és szükségtelen-e a magyar diplomáciának védekezést, védekezõ offenzívát megkezdenie? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki sorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage