Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kétségtelen tény, hogy a Hejõcsabai Cementmûvek Rt. tulajdonosváltásával összefüggésben október közepén megkeresés érkezett a miniszterelnöki hivatalhoz. A hivatal a beadványtevõ meghallgatása mellett - mivel nem rendelkezik jogosítvánnyal az ügy érdemi megoldására -, a szükséges eljárások lefolytatása céljából azonnal az illetékes szervekhez fordult.

(15.20)

Ezek a vizsgálatok lezajlottak, s az ügy kapcsán a következõk állapíthatók meg:

Az Agrobank Rt. '94-ben szerzõdést kötött a Magyar Környezetvédelmi Kft. által vezetett adóskonzorcium tagjaival, melynek értelmében a bank egzisztencia-hitelt folyósított a konzorciumban részt vevõ kft.-k részére a Hejõcsabai Cementmûvek Rt. által az Állami Vagyonügynökségtõl bérelt eszközök megvásárlásához. A konzorciumban a HCM 57 százalékos tulajdoni hányadot szerzett. E konzorcium mellett 22 százalékos tulajdoni hányaddal bírt a Magyarországon bejegyzett Holderbank Ungarn Kft. Az idõk folyamán a konzorciumi tagok és a Holderbank között a viszony oly mértékig megromlott, hogy az a HCM mûködését veszélyeztette. E megromlott viszonyt jól jellemzi az 1996 áprilisában és augusztusában meghiúsult közgyûlés, s az a körülmény, hogy '96 áprilisától a Cementmûveknek nem volt jogszerûen megválasztott igazgatósága és felügyelõbizottsága. E meghiúsult közgyûlések hatására a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cégbíróság '96. október 30-ára ismételten összehívta a közgyûlést, és egyúttal jelezte, hogy a közgyûlés meghiúsulása esetén a HCM tevékenységének felfüggesztését, megszüntetését kezdeményezné.

Ilyen elõzmények ismeretében az Agrobank Rt. jogutódja, a Mezõbank Rt. az egzisztenciahitel megtérülését kétségesnek ítélte meg, mely véleményt alátámasztotta az MNB Borsod-Abaúj- Zemplén megyei Igazgatóságának jegybanki ellenõrzése is. A kétes kintlevõség viszont, mint ismeretes, jelentõs céltartalékképzési kötelezettséggel járt. A Mezõbank '96 januárjában a helyzet megoldása érdekében felhívta a konzorciumot a hitelt alátámasztó biztosítékok kiegészítésére. Ezen felhívásnak azonban végül is nem lett eredménye.

Az ügy összes körülményére tekintettel a Mezõbank pénzügyi gazdálkodási stabilitásának fenntartása érdekében úgy döntött, hogy a követelésállományt a vevõként jelentkezõ Holderbank felé értékesíti. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a korábban a banknál a hitel fedezeteként letétbe helyezett részvények a Holderbank részére átadásra kerültek.

Az Állami Bankfelügyelet megállapítása szerint a Mezõbank ezzel az eljárásával hatályos jogszabályokat, a pénzintézeti törvényt nem sértette meg. Szükséges azt is megjegyezni, hogy az egzisztenciahitelekrõl szóló 28/1990-es kormányrendelet nem tiltja az egzisztenciahitelek engedményezését.

A Magyar Környezetvédelmi Kft., mint a konzorcium képviselõje a Mezõbank Rt. és a Holderbank közötti szerzõdést a Fõvárosi Bíróságnál megtámadta. A bíróság elõször '96. november 15-én tárgyalta az ügyet. Itt megállapításra került, hogy a Holderbank brókercégek közbeiktatásával a részvényeket harmadik személy felé értékesítette, ezért a konzorcium által kért bírói letétbe helyezést összesen csak egy darab részvény esetében tudták elrendelni. A perben a következõ tárgyalásra '97. január 10-én kerül sor. Információink szerint e tárgyaláson vizsgálni kívánják, hogy a Mezõbank Rt. a fennálló jogszabályokat nem sértette-e meg, illetõleg az engedményezési szerzõdés jogszerûségét is vizsgálni kívánják.

Tisztelt Ház! Képviselõ úr felvetése egy olyan üzleti ügyre vonatkozik, amelyben az üzleti partnerek közötti vita kulcskérdésének eldöntése jelenleg a független bíróság elõtt van. Az ügyben valamilyen hatáskörrel rendelkezõ állami, vagy állami tulajdonú szervezetek tevékenységének újólagos értékelése csak e bírósági ítélet alapján és függvényében végezhetõ el.

Ezért a bíróság döntéséig szíves türelmüket kérem, és egyúttal remélem, hogy a jelen közbensõ tájékoztatást, képviselõ úr addig is elfogadja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage