Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tóth Loránd, Magyarország kijevi nagykövete '96. október 14-én az MTI- nek a következõket nyilatkozta:

1. "A határon túli magyar nemzeti kisebbségnek híd-szerepet kell betöltenie az anyaország és az adott ország között."

2. "Az ukrajnai magyar szervezetek tevékenységük egyes mozzanataival nem mozdítják elõ a két ország kapcsolatait, de még saját közösségük és a Magyar Köztársaság érdekeit is figyelmen kívül hagyják."

3. "A kárpátaljai magyarság szervezeteinek egyes képviselõi... felelõsségüket nem érzik át... a túlzott egyéni ambíciókat a közösségi érdekek fölé helyezik."

4. "Ma már nem lehet folytatni az elmúlt évek gyakorlatát és a legkisebb kérdéssel is Budapestre szaladni."

A magyar-magyar csúcs '96. július 5-én kelt közös nyilatkozata, melyet a magyar kormány részérõl Kovács László külügyminiszter, Tabajdi Csaba politikai államtitkár, Lábody László címzetes államtitkár kézjegyével látott el, a következõket tartalmazza:

1. "... a határon túli magyarok identitása megõrzésének, közösségként való fennmaradásának és fejlõdésének, valamint szülõföldjén való megmaradásának alapvetõ kérdése az önkormányzat, az autonómia létrehozása." - ami ezek szerint nem azonos a híd-szereppel.

2. "A résztvevõk elítélnek minden olyan politikát, amely szembeállítja Magyarország és a határon túli magyar közösségek érdekeit." Tehát nem állítható szembe Magyarország és a határon túli magyarság érdeke.

3. "A magyar kormány... partnernek tekinti a határon túli magyar legitim szervezeteket." - azaz nem lehet õket egyéni ambícióktól túlfûtöttnek minõsíteni.

4. "A kétoldalú államközi kapcsolatokban... szükséges a magyarországi politikai pártok, a magyar kormány és a határon túli magyar közösségek politikai szervezetei közötti minél teljesebb politikai egyetértés kialakítása." Tehát igenis indokolt, hogyha Magyarországon is jelen vannak politikájuk folytatása során a határon túli magyarok.

Bagi Gábor helyettes külügyi államtitkár másnap, október 16- án ígéretet tett, hogy a nagykövet nyilatkozatának "hátterét megfelelõ formában tisztázni fogjuk."

Kérdezem államtitkár urat:

Sikerült-e már tisztázni a nyilatkozat megfelelõ hátterét? Ha nem, mikorra várható? Egyetért-e azzal államtitkár úr, hogy a kijevi nagykövet a kommunista éra kisebbségpolitikai standardjait kéri számon a kárpátaljai magyarság vezetõin? Nem lát-e ellentmondást a nagyköveti nyilatkozat és az idézett dokumentum, azaz a magyar-magyar csúcs zárónyilatkozata között? Ha igen, milyen következtetéseket vont le a külügyi kormányzat a történtekbõl?

Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

(15.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage