Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Elöljáróban itt szeretném elmondani képviselõ úrnak, hogy örömömre szolgál, hogy az ócsai háromfelvonásos kérdéskörben erre is válaszolhatok, hiszen ezt megelõzõen természetvédelmi, hulladékgazdálkodási kérdéseket vizsgáltunk. Azt hiszem rendkívül fontos kérdés a vízbázis élõeleme, amit képviselõ úr kérdésében feszeget. Itt tudni kell, hogy tûrt állapotként 1982 és 1992 között egy szippantott szennyvíz-leürítõhely volt egy elhagyott sódergödörben - ahogy azt a képviselõ úr is mondta -, majd ezt követõen 1992-tõl a települési szennyvizek egy tisztítómûbe kerültek, amely Biomodul 1000 típusú tisztítóberendezésként funkcionál. Ennek az engedélyezési és üzembehelyezési eljárása természetesen az összes szakhatóság bevonásával megtörtént. Ez az ott keletkezõ tisztított szennyvizek és a szennyvíziszap pedig szükséges ellenõrzés mellett mezõgazdasági hasznosításra kerül.

Természetesen 1992-ben megtörtént a korábbi leürítõhelynek a rekultivációja is, az onnan a csurgalékvíz nem tud a felszín alatti vízzárórétegbe kerülni. A három darab nyilt fúrású kút, mely felszíni szennyezõdésekkel szemben védett, amely a vízbázisát képezi a településnek, ezekben a lakossági kutakban - sem jelenleg, sem a múltban - nehéz fémszennyezést kimutatni nem lehetett. Területi szerveink, nevezetesen, a Környezetvédelmi Felügyelõség, továbbá a szakhatóságok, közegészségügyi hatóság, talajvédelmi hatóságok rendszeresen ellenõrzik a szennyvíztisztítás folyamatát, tisztítótelep üzemelését és a szennyvíz elhelyezését.

A fák kivágásával kapcsolatos gondok az erdõvédelem témakörébe kerültek szabályozásra az ez évben meghozott törvényben. A törvény kiterjed minden erdei haszonvétellel kapcsolatos tevékenység engedélyezésére és szankcionálására is.

Kérem képviselõ urat, hogy fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage